UNIS získal více než dvoumiliardový kontrakt v Bělorusku

20.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 20. července (ČTK) - Brněnský UNIS, a.s. získal více než dvoumiliardový kontrakt v Bělorusku. Za 84,5 milionů eur (2,060 miliardy korun) tam pro místní podnik OAO Naftan ve Vitebské oblasti zrekonstruuje jednotku prvotního zpracování ropy. ČTK to řekl obchodní ředitel Unisu Luboš Glozar. Pro firmu je to jeden z nejvýznamnějších kontraktů v historii.

Cílová kapacita zrekonstruované jednotky je šest milionů tun ropy ročně. "Pro srovnání odhadovaná roční spotřeba celého Běloruska je sedm milionů tun, České republiky potom deset milionů," uvedl Glozar. Unis podepsal již v roce 2006 kontrakt na zpracování projektové dokumentace k zakázce a nynější získání dodávek a služeb na stavbě doplnilo celkový rozsah projektu. Ukončení dodávek stejně jako uvedení do provozu se předpokládá v roce 2013. "V budoucnu to umožní posílení celkové kapacity závodu a jeho optimální provozování zejména z pohledu údržby.," uvedl Glozar. Podle něj mezi základní cíle rekonstrukce patří například i snížení spotřeby energií nebo náhrada zastaralého zařízení včetně měřících přístrojů.

Projekt je financován prostřednictvím českého exportního kreditu v rámci bankovního klubu ČSOB. Kontrakt byl pojištěn u EGAP. Kontrakt na dodávku technologického zařízení Unis původně podepsal už v roce 2009. "Ale složitost situace v Bělorusku a otevření exportního kreditu si vyžádala dalšího jeden a půl roku usilovné práce," uvedl Glozar. Podle něj bude exportní úvěr připraven k čerpání v nejbližších dvou týdnech. Unis na běloruském trhu působí už od roku 1996, na aktuální zakázce pracuje dlouhodobě. "Projekt ale byl, jak je ostatně v těchto teritoriích zvykem, do svého vyhodnocení několikrát pozastaven a retendrován," dodal Glozar.

Hlavní činností Unisu je dodávka investičních celků v oblasti petrochemie a rafinace ropy. Dále se společnost, která vznikla v roce 1990, specializuje na řízení technologických procesů. Mezi klíčová teritoria, kde se daří prosadit v mezinárodní konkurenci, patří především státy bývalého Sovětského svazu a země středního východu, kde je firma aktivní především na teritoriu Iráku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK