Amphenol stěhuje z Ostrova divizi, někteří lidé asi ztratí práci

20.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrov (Karlovarsko) 20. července (ČTK) - Společnost Amphenol - Tuchel Electronics, která vyrábí elektronické komponenty, konektory a kabeláž, přestěhuje jednu ze svých dvou ostrovských divizí do zahraničí - do Tunisu a Číny. O práci může přijít až 135 lidí. Hromadné propouštění vedení firmy už ohlásilo na příslušný úřad práce a lidé by měli odejít patrně během září a října. Kolik z nich však nakonec o práci skutečně přijde, ještě není jasné. ČTK to dnes oznámil manažer divize Tomáš Pivovarník.

Do zahraničí se odstěhuje divize, která vyrábí komponenty pro automobilový průmysl. Jedná se zejména o kabelové svazky do airbagů, a tyto změny souvisejí s restrukturalizací divize, uvedl Pivovarník. V Ostrově nadále zůstane další divize, která vyrábí pro jiná odvětví, než je automobilový průmysl. "Právě v ní by měla najít zaměstnání část lidí z rušené divize. Využijeme i uvolněné prostory. Zaměstnanci, pro které už nebudeme mít uplatnění, obdrží odstupné," konstatoval Pivovarník.

Společnost Amphenol uvedla ve výroční zprávě za loňský rok, že producenti automobilů jsou v současném vysoce konkurenčním prostředí pod silným tlakem na snižování cen vozidel, a tudíž se snaží dosáhnout nižších cen jednotlivých dílů i u svých dodavatelů. Výroba těchto jednodušších dílů v Tunisku umožní firmě udržet svůj tržní podíl v oblasti kabelových svazků. Za loňský rok hospodařil Amphenol se ziskem téměř 12,7 milionu korun. Oproti roku 2009 to byl růst asi o 600.000 korun.

Stěhování jedné z divizí Amphenolu do zahraničí považuje starosta Pavel Čekan (ČSSD) za špatné vzhledem k vývoji na trhu práce. Míra nezaměstnanosti dosahovala v Karlovarském kraji koncem června 9,7 procenta, v Ostrově ale byla na zhruba 11,6 procenta a práci hledalo kolem 1769 lidí. Volných míst bylo jen 87. "Pokud by mělo z Amphenolu odejít opravdu tolik lidí, bude to ještě horší. Nedávno jsme například sháněli jednoho úředníka a přihlásilo se nám skoro 80 zájemců," poznamenal starosta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK