Podnikání invalidních důchodců

01.08.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Všichni poživatelé invalidních důchodů mohou mít současně pobírat invalidní důchod a pracovat nebo podnikat. Žádné legislativní omezení k výkonu samostatné výdělečné činnosti neexistuje. Přestože tedy zhoršený zdravotní stav nedovoluje invalidním důchodcům vykonávat řadu činností, díky moderním technologiím každoročně roste zájem o vlastní podnikání.

Internet a technické vymoženosti dovolují více pracovních činností vykonávat z domova díky počítači. Technologický rozvoj tak přináší více podnikatelských možností i pro invalidní důchodce a řada z nich toho dokázala velmi dobře využít a s nepřízní osudu se porvat. I když se situace na trhu práce zlepšila, neustále není dostatek pracovních míst pro občany se zdravotním omezením. Invalidní důchody nejsou přitom ani příliš vysoké. Výkon vlastní samostatné výdělečné činnosti je tedy pro invalidní důchodce (především prvního stupně) často velmi dobrým řešením, jak najít pracovní uplatnění a zvýšit si svůj příjem.


Invalidní důchody nejsou vysoké

Zákon o důchodovém pojištění rozlišuje tři druhy invalidních důchodů: prvního stupně (pracovní schopnost poklesla nejméně o 35 %, nejvíce o 49 %), druhého stupně (pracovní schopnost poklesla nejméně o 50 %, nejvíce o 69 %) a třetího stupně (pracovní schopnost poklesla nejméně o 70%). Invalidní důchod přitom závisí na poklesu pracovní schopnosti z důvodu dlouhodobě nepříznivého stavu, o čemž rozhoduje posudkový lékař. Invalidní důchody, stejně jako starobní důchody, závisí především na dosahovaném příjmu před přiznáním invalidity. Zatímco u starobního důchodu každý rok pojištění znamená 1,5 % z osobního vyměřovacího základu, tak u invalidních důchodů prvního stupně 0,5 %, u invalidního důchodu druhého stupně 0,75 % a pouze u invalidního důchodu třetího stupně 1,5 %. Především tedy invalidní důchody prvního stupně nejsou příliš vysoké a je dobré mít další příjem.


Povinná registrace

Invalidní důchodci musí splnit stejné podmínky jako ostatní podnikatelé. Pro většinu činností je tedy zapotřebí získat živnostenské oprávnění. Tato povinnost však neplatí např. pro hudebníky, spisovatele, herce nebo autory. Většinou však vykonávají OSVČ volnou živnost. První kroky by tedy měly směřovat na živnostenský úřad. Za výpis z živnostenského rejstříku, který nahradil dřívější živnostenské listy, se zaplatí prvotní správní poplatek 1 000 Kč (následně již pouze 500 Kč). Na živnostenském úřadu lze rovněž vyplněním Jednotného registračního formuláře splnit povinnou registrační povinnost vůči FÚ, OSSZ a zdravotní pojišťovně.


Jak je to s platbou pojistného?

Po získání živnostenského oprávnění (pokud je zapotřebí) a splněním povinné registrační povinnosti vznikají OSVČ také povinnosti. Pro správné vyčíslení příjmů a výdajů pro daňové povinnosti je nutné vést účetnictví, daňovou evidenci nebo paušál. U invalidních důchodců je výkon samostatné výdělečné činnosti vedlejším zdrojem příjmů. Proto se na ně nevztahuje povinnost platit minimální zálohy na sociálním a zdravotním pojištění.

  • V prvním roce výkonu samostatné výdělečné činnosti se zdravotní pojištění doplatí jednorázově dle dosaženého zisku. Např. při zisku za rok 2011 ve výši 100 000 Kč bude jednorázová platba zdravotního pojištění činit 6 750 Kč (100 000 Kč x 50 % x 13,5 %). V dalším roce se bude měsíční záloha řídit dle skutečného zisku, nebude se opět muset platit minimální pojištění, v našem případě 563 Kč měsíčně (6 750 Kč: 12). V roce 2011 je minimální platba zdravotního pojištění při hlavní činnosti 1 670 Kč.
  • Sociální pojištění nebude muset invalidní důchodce vůbec platit, pokud zisk za rok 2011 nepřekročí částku 59 374 Kč. Při překročení zákonné hranice se již sociální pojištění platí, nemusí být však dodržen minimální vyměřovací základ jako při hlavní činnosti. V roce 2011 je minimální platba sociálního pojištění při hlavní činnosti 1 807 Kč.


Slevy na dani

Invalidní důchodci vykonávající samostatnou výdělečnou činnosti tedy musí za uplynulý rok odevzdat daňové přiznání na FÚ a Přehledy o příjmech a výdajích na OSSZ a příslušnou zdravotní pojišťovnu. V daňovém přiznání uplatní podnikající invalidní důchodce nejenom slevu na poplatníka, ale i slevu na invaliditu. Jaké jsou základní slevy, které mohou invalidní důchodci v daňovém přiznání uplatnit?

  • Základní slevu na poplatníka 23 640 Kč.
  • Sleva na invalidní důchod prvního a druhého stupně 2 520 Kč.
  • Sleva na invalidní důchod třetího stupně 5 040 Kč.
  • Sleva na průkaz ZTP/P 16 140 Kč.

Praktický příklad

Podnikatel invalidní důchodce prvního stupně pan Černý uplatňuje výdaje 60% paušálem. Jeho roční příjem za rok 2011 bude 436 000 Kč. Kolik odvede na dani z příjmu fyzických osob?

Text Částka
Příjmy 436 000 Kč
Výdaje
(436 000 Kč x 60 %)
261 600 Kč
Základ daně
(436 000 Kč – 261 600 Kč)
174 400 Kč
Daň
(174 400 Kč x 15 %)
26 160 Kč
Sleva na poplatníka 23 640 Kč
Sleva na invaliditu prvního stupně 2 520 Kč
Daňová povinnost
(26 160 Kč – 23 640 Kč – 2 520 Kč)

 Přestože bude dańová povinnost pana Ćerného nulová, tak musí pan Černý v řádném termínu odevdat na finanční úřad daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2011.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT