Může jednatel fakturovat své společnosti služby jako OSVČ?

29.07.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Je možné, aby jednatel společnosti s ručením omezeným, který má zároveň živnostenský list a podniká jako OSVČ, fakturoval této společnosti jako OSVČ?


Společník a jednatel a OSVČ

Otázka: Jako živnostník jsem založil firmu s.r.o., kde jsem zároveň jednatelem. Firma je plátcem DPH. Ovšem kvůli nejisté práci jsem chtěl zůstat živnostníkem a neplátcem DPH, pro možnou práci pro firmy (jen práce bez materiálu) a využití daňového paušálu (řemeslná živnost 80%). S.r.o. má stejný obor jako já živnostník. V tuto chvíli firma nevydělává mnoho peněz, abych mohl být jeho zaměstnancem. Je možné fakturovat za provedené práce svému s.r.o.?

Odpověď: Odměna za činnost společníkovi či jednateli se musí v s.r.o. vždy posoudit jako příjem ze závislé činnosti. Jako společník či jednatel nemusíte mít pracovní smlouvu a přesto každá odměna za činnost (tj. provedené práce) musí být administrativně vykázána stejně jako příjem ze zaměstnání (s drobnými rozdíly v sociálním pojištění). Tedy musím odpovědět tak, že fakturovat můžete (to žádnou normou zakázané není), ale ve skutečnosti nemůžete dostat proplacenou fakturu, ale odměnu ze závislé činnosti (tj. již zdaněnou a zatíženou odvody na sociální a zdravotní pojištění).


Živnostenský list nebo dohoda o provedení práce

Otázka: Při současném hlavním zaměstnání mám vedlejší výdělek na živnostenský list na provádění a zajištování úklidových a domovnických prací. Jedná se o pár hodin týdně. Nyní při odchodu do důchodu nevím, zda bude nutný živnostenský list a nebo by se mohlo jednat o dohodu o prováděné práci.

Odpověď: Mohl byste pracovat na dohodu o provedení práce. Rozsah práce na dohodu je limitován tím, že nesmí být větší než 150 hodin v kalendářním roce. Jinak již záleží jen na dohodě mezi Vámi a objednavatelem služeb.


Bezúplatný vklad jednatele s.r.o.

Otázka: Jednatel společnosti s.r.o. chce vložit bezúplatně do společnosti počítač v hodnotě cca 18 tis. Kč a telefon cca Kč 5 tis. Jakým zůsobem se stanoví cena, jak se účtuje a má to nějaké daňové dopady?

Odpověď: Pokud má společnost vnitropodnikovým předpisem stanoveno, že účtuje o majetku této hodnoty, pak je třeba stanovit cenu ve výši reprodukční ceny (např. znaleckým posudkem nebo odborným odhadem) a účtovat na účty majetku proti ostatním kapitálovým fondům. Pokud společnost účtuje na účty majetku dle zákonné povinnosti až od 40ti tis. Kč, nejedná se v tomto případě o pořízení dlouhodobého majetku a stačí tyto věci zaevidovat v operativní evidenci. Daňové dopady ani jeden z uvedených postupů nemá.

Autor článku

Blanka Štarmanová