Pražská burza při nízké aktivitě o půl procenta oslabila

27.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. července (ČTK) - Pražská burza dnes při nízké aktivitě investorů oslabila, hlavní index kvůli mírnému poklesu větších emisí ztratil 0,48 procenta na 1180,3 bodu. Výrazné zisky si po zveřejnění čtvrtletních výsledků připsaly akcie mediální společnosti CME, nedařilo se naopak zejména Komerční bance a ČEZ. Ztráty si připsala i Telefónica, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie CME stouply o 5,51 procenta na 325,50 koruny. Společnost dnes oznámila hospodářské výsledky, které překonaly tržní očekávání a akcie firmy vyletěly vzhůru. "Na americkém Nasdaqu krátce rostly i o více než deset procent," poznamenal analytik Komerční banky Josef Němý.

CME, která v Česku vlastní televizi Nova, se ve druhém čtvrtletí meziročně přehoupla do zisku 812.000 dolarů (asi 13,6 milionu Kč). Tržby firmy se zvýšily o téměř 24 procent na 249,7 milionu dolarů.

Úterní ztráty korigovaly akcie těžařské firmy NWR, dnes posílily o 0,35 procenta na závěrečných 229 korun. Naopak ČEZ odepsal 0,70 procenta na 854 korun.

Odlišně se dnes vyvíjely bankovní emise. Zatímco cenné papíry rakouské Erste Bank stagnovaly na 811 korunách, akcie Komerční banky zlevnily o 1,73 procenta na 3870 korun.

Těsně před koncem obchodování zveřejnila své výsledky za druhé čtvrtletí i telekomunikační společnost Telefónica. Ty lehce zaostaly za očekáváním analytiků a akcie firmy proto oslabily o bezmála procento na 423 korun.

V zahraničí přetrvává negativní nálada, západoevropské akcie navazují na ztráty ze začátku týdne a dnes padají zhruba o 1,5 procenta. Nejvíce dnes podle Němého ztrácejí finanční tituly, které opět oslabují obavy z dluhů některých zemí eurozóny, ale i USA.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK