Zisk Hyundai díky rekordnímu prodeji aut stoupl o 37 procent

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 28. července (ČTK) - Jihokorejské automobilce Hyundai Motor stoupl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 37 procent na 2,3 bilionu wonů (36,9 miliardy Kč). Výsledky překonaly odhady analytiků díky rekordnímu prodeji aut. Uvedla to automobilka v dnešním prohlášení.

Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávali zisk 2,1 miliardy wonů. Prodej aut se zvýšil o 13 procent na rekordních 1,039 milionu vozů. Automobilka dodala, že její podíl na trhu v USA se zvýšil na 5,5 procenta z 4,7 procenta před rokem. Hyundai se podařilo zvýšit podíl hlavně na úkor konkurenčních japonských automobilek, které měly problémy s výrobou po březnové zemětřesení. Mírný růst podílu na trhu zaznamenala firma i na domácím trhu, hlavně díky vysokému prodeji nového velkého sedanu Grandeur.

Od počátku letošního roku je zisk společnosti podle nových účetních pravidel konsolidovaný, odráží zisk dceřiných společností, včetně finančních operací. Analytici upozorňují, že po sérii velmi pozitivních zpráv hospodaření nyní bude automobilka čelit mnoha rizikům. Mimo jiné japonští konkurenti oživují rychleji, než se čekalo, a domácí won posiluje. Dluhové problémy v USA a Evropě pak ohrožují růst poptávky po autech v obou regionech a Čína vykazuje známky ochlazení.

Hyundai Motor tvoří společně s dceřinou firmou Kia pátého největšího výrobce automobilů na světě. Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK