Zisk vydavatele karet Visa ve čtvrtletí stoupl o 40 procent

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. července (ČTK) - Americkému vydavateli platebních a kreditních karet Visa Inc. stoupl ve třetím fiskálním čtvrtletí čistý zisk o více než 40 procent na miliardu USD. Hospodaření podpořil růst zájmu o platby kartami spotřebiteli. Vyplývá to z prohlášení, které společnost zveřejnila v noci na dnešek.

Příjmy za tři měsíce do konce června stouply o 14 procent na 2,32 miliardy USD. Společnost dodala, že její výsledky odrážejí růst počtu transakcí kartami a objemu plateb, zvláště v rámci plateb v zahraničí. Objem plateb kreditními kartami mimo USA stoupl o 25 procent a debetními kartami o 27 procent. Visa se snaží zvýšit příjmy ze zahraničí, aby tak vyrovnala ztráty z vyšší regulace na trhu v USA, mezi které patří omezení výše poplatků z plateb platebními kartami.

Visa má silný podíl na trhu s debetními kartami. Centrální banka USA (Fed) minulý měsíc rozhodla o snížení poplatků, které firmy vybírají za zpracování plateb debetními kartami od obchodníků, od 1. října v průměru na 24 centů ze současných 44 centů. To se negativně dotkne hospodaření firmy v příštím fiskálním roce. Příjmy z poplatků z plateb debetními kartami nyní představují zhruba 20 procent příjmů firmy.

Po očištění o účetnictví vztahující se k evropským operacím zisk na akcii činil 1,26 dolaru a překonal tak odhady analytiků dotazovaných agenturou FactSet, kteří čekali zisk 1,23 dolaru na akcii. Visa potvrdila svoji prognózu na celý fiskální rok do konce září. Příjmy se mají zvýšit o 11 až 15 procent a zisk na akcii o nejméně 20 procent, tedy na nejméně 4,84 dolaru na akcii, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK