Credit Suisse klesl zisk o 52 pct, propustí 4 pct zaměstnanců

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 28. července (ČTK) - Švýcarské bance Credit Suisse Group klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 52 procent na 768 milionů švýcarských franků (16,2 miliardy Kč). K poklesu přispěl slabý výkon na trzích a silný frank. Firma současně oznámila, že propustí více než 2000 zaměstnanců, což představuje zhruba čtyři procenta celkové pracovní síly skupiny.

Výsledky zaostaly za odhady analytiků, kteří čekali pokles čistého zisku na miliardu CHF z loňských 1,6 miliardy CHF. Provozní zisk se snížil na 1,37 miliardy franků z 1,7 miliardy CHF, hlavně kvůli slabým obchodům a meziročnímu poklesu dolaru vůči franku o 23 procent.

Generální ředitel Brady Dougan dodal, že banka zruší čtyři procenta pracovních míst v rámci celé skupiny. Chce tak v příštím roce ušetřit zhruba miliardu franků. Dodal, že výkon divize investičního bankovnictví byl slabší než se čekalo, divize správy majetku a soukromých bankovních služeb však zůstává silná, napsala agentura AP.

Větší švýcarský konkurent UBS tento týden uvedl, že jeho zisk ve druhém čtvrtletí klesl o téměř polovinu na 1,02 miliardy švýcarských franků z loňských srovnatelných dvou miliard franků. Rovněž hospodaření UBS negativně ovlivnil slabý výkon na trzích a silný frank. Banka rovněž uvedla, že kvůli poklesu zisku bude snižovat náklady a varovala, že nesplní cíl ziskovosti stanovený v roce 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK