Japonské akcie výrazně oslabily, slabší je také euro

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. července (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v poklesu a jejich hlavní index je zpět pod hranicí 10.000 bodů. Trh stále reaguje na komplikovaná jednání o zvýšení limitu pro zadlužení Spojených států, která by v případě nedohody mohla způsobit, že se Spojené státy ocitnou v technické platební neschopnosti. Na devizových trzích klesá euro, na které působí obavy z šíření dluhové krize v Evropě.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 145,84 bodu a den uzavřel slabší o 1,45 procenta na 9901,35 bodu. Dostal se tak pod 200denní klouzavý průměr, což signalizuje, že by mohl vstoupit do fáze poklesu. Širší index Topix odepsal 1,3 procenta na 848,37 bodu.

Na devizových trzích kleslo euro, zatímco japonský jen zpevňoval. Na kurz jednotné evropské měny nepříznivě doléhá především obnovený růst výnosů italských dluhopisů, což svědčí o tom, že krize v eurozóně není ani zdaleka zažehnána. Dolar kvůli debatám o zvýšení stropu zadlužení setrvává v blízkosti rekordního minima ke švýcarskému franku.

Japonská měna je vůči dolaru blízko rekordu, zpevňuje ale jak vůči dolaru, tak vůči euru. Kurzy podle analytiků reagovaly na slova japonského ministra pro hospodářskou a rozpočtovou politiku Kaorua Josana. Ten podle tamní tiskové agentury Džidži řekl, že měnová intervence v rozsahu jednoho až dvou bilionů jenů by byla příliš složitá.

Dolar k jenu oslabil o 0,2 procenta na 77,80 JPY a je blízko čtyřměsíčního minima 77,57 JPY, na němž byl ve středu. Rekordu 76,25 JPY měna dosáhla v březnu. Euro k dolaru odepsalo 0,1 procenta na 1,4358 USD a vůči jenu oslabilo o 0,3 procenta na 111,71 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK