ČSA pilotům umožní delší přípravu na let aby zabránily zpoždění

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - České aerolinie připravily opatření, která pilotům umožní delší přípravu na let. Jde o reakci na protest pilotů kvůli propouštění. České televizi (ČT) to dnes řekl viceprezident pro letový provoz a místopředseda představenstva ČSA Marek Týbl. O plánu ČSA proti zpožďování letů informovala i dnešní MF Dnes.

Piloti do služby standardně přicházejí hodinu před letem, uvedl Týbl. U delších letů je to hodina a čtvrt před odletem linky. Tuto dobu ČSA dočasně navýšily na hodinu a půl. Aerolinky se zároveň pokusí zjednodušit briefing pro posádky, řekl televizi Týbl. Šéf českého sdružení dopravních pilotů CZALPA Filip Gaspar opatření uvítal. "Je dobře, že si společnost uvědomuje, že piloti chodí do práce ve svém volném čase," řekl. Dodal, že věří, že to nebude jen dočasné řešení. Protesty to podle něj ale nijak neovlivní.

Existenci plánu potvrdila MF Dnes mluvčí ČSA Hana Hejsková, konkrétní ale být nechtěla. "S ohledem na hrozbu možného protestu společnost připravila celý soubor opatření tak, aby riziko případných nepravidelností bylo minimalizováno, například posílení hotovostních služeb a podobně," uvedla jen.

Ohledně propouštění v ČSA Gaspar v televizi řekl, že restrukturalizační plán počítá s propouštěním až v příštím roce a původně nešlo o tak vysoká čísla. Nyní se mluví až o sto propuštěných pilotech, restrukturalizační plán přitom počítal s propouštěním zhruba 20 pilotů v příštím roce, řekl. Podle Týbla však přes nynější plán na počty propuštěných "nejede vlak".

Vedení ČSA ve středu začalo s rozdáváním výpovědí pilotům. CZALPA proto od pondělí zahájí plánovaný protest spočívající v důsledném dodržování předpisů a zákoníku práce. Protest proti vedení společnosti by nejprve měl být vedený formou striktního dodržování předpisů a zákoníku práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK