De Grauwe: Dluhovou krizi nemůže již nic zastavit, vinu nese ECB

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. července (zpravodaj ČTK) - Dluhovou krizi v eurozóně už není možné zastavit. Tvrdí to respektovaný profesor ekonomie Paul de Grauwe z Lovaňské univerzity. Podle něj vinu za tento vývoj nese zejména Evropská centrální banka (ECB). Ta odmítla garantovat, že eurozóna bude mít vždy dostatek hotovosti, aby mohla vyplatit věřitele členských států. V měnové unii je ECB přitom jedinou institucí, která může takový slib dát.

"Odmítnutí ECB převzít na sebe tuto zodpovědnost je jediným faktorem, který vysvětluje, proč již šíření dluhové krize v eurozóně nemůže být zastaveno," píše de Grauwe v komentáři pro analytický server Eurointelligence.

Právě odmítnutí centrální banky fungovat jako "záchranná brzda" v případě problémů eurozóny vedlo politiky k vytvoření současného záchranného fondu (EFSF). Jeho hlavní problém však spočívá v nedostatku důvěry a zejména v nedostatku zdrojů. Státy totiž na rozdíl od centrálních bank nejsou nikdy schopné garantovat, že budou mít přístup k neomezené hotovosti.

"Proč Evropská centrální banka odmítla převzít takovou odpovědnost? Oblíbenou odpovědí je, že by tak neměla činit, aby netratila peníze. Taková odpověď je ale naprosto špatná," uvádí belgický ekonom. Podle něj ve chvíli kdy existuje důvěra trhů, že centrální banka funguje jako poslední pojistka, sama se tak ve skutečnosti většinou chovat nemusí. "To, na čem záleží, je finanční stabilita. Nikoliv zisk nebo ztráta centrální banky. Ta může vždycky vzniklé ztráty zalepit vytisknutím dalších peněz," dodává de Grauwe.

Belgický profesor připouští, že poskytnutí garancí ze strany ECB, by bylo spojené s morálním hazardem, že se členské státy eurozóny budou dále bezhlavě zadlužovat. Takovému vývoji se ovšem dá snadno zamezit přísnými pravidly, která zadlužování omezí a není třeba rušit garance banky.

De Grauwe ECB rovněž kritizuje, že se příliš soustředí na takzvané cílení inflace, tedy hlídání vývoje spotřebitelských cen. "Podle této teorie by stejnou roli měly plnit všechny centrální banky. Vše ostatní se pak samo srovná," uvádí. Podle něj centrální banky však mají historicky daný neméně důležitý úkol, kterým je hlídání finanční stability. Tam patří i dohled nad stabilitou dluhopisového trhu. "Odmítnutím této role se ECB stala nejdůležitějším důvodem, proč už nemůže být dluhová krize zastavena," uzavřel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK