Zisk španělské Telefóniky klesl o 16 procent na 3,2 miliardy eur

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 28. července (ČTK) - Španělský telekomunikační operátor Telefónica vytvořil v pololetí čistý zisk 3,16 miliardy eur (asi 76,8 miliardy Kč), což je meziroční propad o 16,3 procenta. To je v souladu s očekáváním analytiků. Tržby za celou skupinu vzrostly o 6,3 procenta na 30,89 miliardy eur (asi 750,3 miliardy Kč), v samotném Španělsku se ale o 6,1 procenta snížily.

Telefónica je největší telekomunikační skupinou v eurozóně. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že Telefónica vytvoří zisk 3,13 miliardy eur. Tržby nepatrně zaostaly za odhady, protože trh očekával 31,08 miliardy eur.

Za poklesem zisku je přetrvávající špatná situace na španělském trhu, kde se firmě dlouhodobě nedaří. Telefónica musela zaúčtovat i jednorázové náklady v souvislosti s dopadem hospodářské recese.

Úspěch ale Telefónica nadále slaví v Latinské Americe, která je pro ni hlavním motorem růstu. Pomáhá především růst obliby takzvaných chytrých telefonů, což stačilo na to, aby se smazal negativní dopad slabého růstu na vyspělých trzích.

Tržby v Latinské Americe vzrostly o 18,4 procenta. Šéf Telefóniky César Alierta předpokládá, že nejvyšší tržby v rámci celé skupiny brzy připadnou na Brazílii. Firma také uvedla, že fúze jejích brazilských divizí mobilní komunikace a pevných linek jí přinese o více než miliardu dolarů vyšší úspory, než dosud předpokládala.

Telefónica už dříve oznámila, že ve Španělsku propustí zhruba 20 procent zaměstnanců, čímž hodlá reagovat na vytrvalý pokles tržeb. Nákladný je tam pro firmu i provoz pevných linek. V souvislosti s propuštěním firma bude muset odepsat asi 2,7 miliardy eur, které použije na výplaty odstupného a další platby.

Hospodářské potíže Španělska spolu s vysokou nezaměstnaností nutí tamní obyvatele odcházet od Telefóniky jakožto bývalého monopolu a hledat levnější alternativy. Telefónice tak narůstají náklady na udržení jejích současných klientů a na získání nových. Firma nedávno oznámila, že odepíše zhruba 353 milionů eur, což je hodnota jejího nepřímého podílu v italské telekomunikační společnosti Telecom Italia.

Telefónica na rok 2012 slíbila dividendu 1,75 eura (asi 43 Kč) na akcii a stanovila, že minimální výplata bude od té doby stejná, tedy alespoň 1,75 eura na akcii. Část analytiků ale pochybuje, že Telefónica tyto sliby dokáže splnit, vzhledem k prostředí, v němž se pohybuje. Firma ale trvá na tom, že takovou dividendu bude schopna vyplácet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK