Panasonic kvůli zemětřesení vykázal čtvrtletní ztrátu

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. července (ČTK) - Výrobce elektroniky Panasonic Corp. se ve fiskálním prvním čtvrtletí propadl do ztráty 30,4 miliardy JPY (6,6 miliardy Kč). Důvodem byly problémy s výrobou po březnovém zemětřesení a cunami. V období duben až červen 2010 společnost vykázala zisk 43,7 miliardy JPY.

Provozní zisk se snížil o 93 procent na 5,6 miliardy jenů. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters však očekávali v průměru ztrátu 20 miliard JPY. Tržby klesly 10,7 procenta na 1,93 bilionu JPY. Panasonic vyrábí televizory Viera či digitální fotoaparáty Lumix.

Panasonic v dubnu uvedl, že plánuje v příštích dvou letech propustit 17.000 zaměstnanců a uzavřít po celém světě zhruba 70 závodů. Cílem těchto opatření je snížení nákladů a udržení kroku s asijskou konkurencí, jako jsou firmy Samsung Electronics a LG Electronics.

V rámci přesunu zájmu k technologiím přátelským k životnímu prostředí firma letos odkoupila zbývající akcie v dceřiné firmě Sanyo, výrobci dobíjecích baterií. Zdroje rovněž dnes uvedly, že Panasonic prodá čínské společnosti Haier výrobu přístrojů pro domácnost Sanya za deset miliard JPY.

Panasonic zatím ponechal beze změny výhled na celý fiskální rok do koce března 2012. Čistý zisk má činit 30 miliard JPY, což je zhruba polovina loňského zisku. Provozní zisk by pak měl činit 270 miliard JPY, analytici čekají zisk 258,6 miliardy JPY, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK