Ztráta Lufthansy se kvůli ropě a nepokojům téměř zdvojnásobila

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 28. července (ČTK) - Ztráta německé letecké společnosti Lufthansa se za šest měsíců roku téměř zdvojnásobila na 206 milionů eur (pět miliard Kč) z loňských srovnatelných 104 milionů eur. Na hospodaření dolehl růst cen ropy, nepokoje v severní Africe a na Blízkém východě a zemětřesení v Japonsku. Na provozní úrovni však firma vykázala zisk.

Příjmy se zvýšily o 11 procent na 14,1 miliardy eur. Provozní zisk činil tři miliony eur proti ztrátě 171 milionů eur v období leden až červen 2010. Náklady na pohonné hmoty v pololetí vzrostly o 24,6 procenta na tři miliardy eur.

Zájem o leteckou přepravu po prudkém poklesu z let 2008 a 2009 oživuje, aerolinky však trápí vysoké ceny pohonných hmot a politické nepokoje. Lufthansa potvrdila, že za celý rok očekává růst příjmů i provozního zisku, současně však plánuje zvýšit kapacitu pro zimní sezonu jen o šest procent místo původních 12 procent.

Do skupiny Lufthansa patří společnosti Swiss International Airlines, Austrian Airlines a nízkonákladové Germanwings a BMI. Lufthansa rovněž vlastní podíly v aerolinkách Brussels Airlines a JetBlue, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK