NS zrušil verdikt ve sporu státu a ČSOB o staré dluhy Zetoru

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 28. července (ČTK) - Nejvyšší soud (NS) zrušil verdikt, podle kterého měl stát zaplatit Československé obchodní bance (ČSOB) přibližně půl miliardy korun kvůli dluhům bývalého státního podniku Zetor. Soud si není jistý, zda je částka ve spletitém obchodním sporu vypočtena správně. Případem se musí znovu zabývat Vrchní soud v Praze, zjistila dnes ČTK z verdiktu zveřejněného v databázi rozhodnutí NS.

Nejvyšší soud se případem zabýval od roku 2008. Částečně dal za pravdu vrchnímu soudu, částečně jeho názor zpochybnil. "Skutkové závěry soudů nižších stupňů Nejvyššímu soudu nedovolují určit, která část pohledávky a jejího příslušenství obstojí," napsal v rozhodnutí senát s předsedou Zdeňkem Krčmářem.

V případu jde o starý kontokorentní účet známého výrobce traktorů Zetor. ČSOB účet otevřela státnímu podniku v roce 1989, ještě před pádem režimu. Zetor, který se v 90. letech ocitl v problémech, své závazky nesplatil. Vrchní soud v Praze přitom uznal, že pokud stát privatizoval státní podniky, musel ručit za jejich závazky z předchozího období.

ČSOB původně požadovala zhruba 371,6 milionu korun. Na půl miliardy suma vyšplhala kvůli úrokům. Ministerstvo financí se v minulosti snažilo ve sporu argumentovat tím, že ČSOB dluh dostatečně nevymáhala, navíc souhlasila s takzvaným vyrovnáním, v němž získala část pohledávky.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který jménem státu podal dovolání k Nejvyššímu soudu, podrobil právní názor vrchního soudu kritice. Názor prý vede k tomu, že věřitel získá prakticky nedobytnou pohledávku a dlužník se oddluží na úkor státu, který vše zaplatí "ze svého". Vrchní soud údajně vyložil zákon "na míru jednomu případu a ve prospěch věřitele". Nejvyšší soud ale dal za pravdu jen části námitek státu, týkají se především výše a způsobu výpočtu částky.

Brněnský výrobce traktorů Zetor letos oslavil 65 let od založení. Stát podnik privatizoval v roce 1999. Skupina Zetor Group si loni připsala zisk 115,7 milionu korun. V minulých letech byla skupina ve ztrátě. Traktory Zetor se tradičně vyvážejí do zahraničí, například do zemí střední a východní Evropy a Iráku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK