SVS od zpřísnění předpisů vrátila zpět do Polska 46 tun masa

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Státní veterinární správa (SVS) od konce května doposud zkontrolovala na základě nových předpisů 200 zásilek drůbežího masa. Na jejich základě vrátila zpět odesilateli celkem 46 tun masa. Ve všech případech šlo o maso z Polska. ČTK to dnes řekl Jan Váňa ze SVS. Od poloviny května v Česku platí nové vládní nařízení, které zpřísňuje dovozy živočišných produktů do země.

Na základě nového vládního nařízení musí dovozci potravin živočišného původu od poloviny května nejpozději 24 hodin před příchodem zboží do ČR o zásilce podrobně informovat dozorové orgány. Pokud tak neučiní, hrozí jim až milionová pokuta.

SVS zahájila 14 dní poté, co nový předpis nabyl účinnosti, cílenou kontrolu zaměřenou na dovozy drůbežího masa, které bývá označováno za potencionálně nejrizikovější živočišnou komoditu.

"Během této kontroly se potvrdilo, že největší problém působí zásilky drůbežího masa z Polska," řekl novinářům Váňa. Ve dvou případech veterináři odhalili u celkem 43 tun polského separovaného drůbežího takzvané smyslové změny. "Dá se říci, že bylo zamraženo již maso zkažené," uvedl. V dalším případě bylo u tří tun masa z Polska zjištěna nevyhovující teplota a balení.

Ani v jednom případě nezjistili veterináři, že by dovozce příchod zásilky dopředu nenahlásil. Kontrola potrvá do konce srpna. Dovozci od zpřísnění legislativy nahlásili příchod celkem 900 zásilek drůbežího.

Dovozci musí kromě druhu, množství a původu výrobku krajské veterinární správě včas sdělit místo určení a fyzikální stav nebo způsob úpravy produktů. Informaci mohou úřadu předat v papírové podobě, nebo elektronicky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK