Zisk majitele Zentivy ve čtvrtletí klesl o 41 procent

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 28. července (ČTK) - Francouzské farmaceutické společnosti Sanofi-Aventis klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 41 procent na jednu miliardu eur (24,2 miliardy Kč). Zisk snižuje konkurence levnějších, generických léků. Společnost, která vlastní českého výrobce léků Zentiva, to uvedla v dnešním prohlášení.

Tržby se snížily o čtyři procenta. Včetně zahrnutí americké firmy Genzyme, kterou Sanofi-Aventis nedávno převzala za více než 20 miliard USD, však celkové tržby stouply o 6,9 procenta na 8,35 miliardy eur. Tržby Genzyme se zvýšily o 16 procent. Firmu trápí hlavně ztráta patentové ochrany léků na rakovinu prostaty a prsou Taxotere a proti srážlivosti krve Lovenox. Naopak se daří prodeji diabetických léků, očkovacích látek, spotřebitelských produktů a veterinárních léků.

Sanofi-Aventis vznikla v srpnu 2004, když francouzská společnost Sanofi-Synthélabo převzala svého rivala Aventis. Skupina je stoprocentním vlastníkem české Zentivy, která patří mezi největší výrobce generických léků ve střední Evropě. Sanofi-Aventis je podle tržeb čtvrtým největším výrobcem léků na předpis na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK