Radě ČRo se začali představovat kandidáti na generálního ředitele

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Radě Českého rozhlasu se začali představovat kandidáti na nového generálního ředitele Českého rozhlasu (ČRo). Jako první vystoupil současný prozatímní ředitel veřejnoprávního rádia Peter Duhan. Po něm budou následovat další dva kandidáti, kterými jsou ředitelka zpravodajských stanic ČRo Hana Hikelová a Petr Matoulek, který v minulosti působil například v soukromém Rádiu Černá Hora. Ředitele by mohla rada zvolit již dnes.

Duhan ve svém vystoupení přislíbil rozsáhlou reorganizaci Českého rozhlasu, a to jak v rámci vnitřního fungování, tak u jednotlivých stanic. Vzniknout by podle něj měly čtyři hlavní stanice. První by byla zaměřena na lidi mezi 40 až 60 lety a podobala by se dnešní Dvojce, tedy bývalé ČRo 2 - Praha. Druhá stanice by byla určena pro lidi mezi 20 až 40 lety. Byla by založena na bázi dnešního Radiožurnálu. "Byla by to ale stanice s jiným zpravodajstvím, sportem, jiným hudebním formátem," řekl Duhan. Třetí stanice by byla obdobou dnešní stanice ČRo 3 - Vltava. Ta je zaměřena na kulturu. Čtvrtá stanice by měla program mluveného slova. Byla by nadgenerační a určená pro náročnější posluchače.

Organizačně by podle Duhana měl ČRo mít tři sekce, z nichž každá by měla tři centra. První sekce by se zaměřila na programové vysílání, druhá na strategickou podporu a strategický rozvoj a třetí na ekonomické záležitosti. Doplnil, že v rámci restrukturalizace by se snížil počet zaměstnanců, a to i ve vedení. O kolik, nesdělil.

Původně měla rada volit nového ředitele již na jaře. Po úmrtí radního Ladislava Jíši však neměla dostatek členů, musela proto volbu přerušit. Poté, co sněmovna zvolila na svém červnovém zasedání čtyři nově členy rady, a jejich počet se tak zvýšil na devět, může se volba uskutečnit.

ČRo od loňského března dočasně vede Peter Duhan. Rada po rezignaci předchozího generálního ředitele Richarda Medka nominovala šest kandidátů, kteří loni v květnu předložili své projekty. Na letošním únorovém zasedání pak zúžila počet kandidátů na tři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK