Ropa mírně oživuje, trh sleduje bouři a debatu o dluhu v USA

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 28. července (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes odpoledne mírně oživovaly z poklesu a severomořská ropa Brent se blížila zpět ke 118 dolarům za barel. Trh sleduje tropickou bouři, která letos poprvé směřuje k texaskému pobřeží, i vývoj jednání o dluhovém stropu v USA. Ropě pomohly údaje z amerického trhu práce, které ukázaly nečekaně silný pokles počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Cena Brentu stoupla o zhruba 30 centů na 117,74 dolaru za barel. Americká ropa WTI zpevnila o 20 centů na 97,60 dolaru. Předtím se WTI pod vlivem zpráv o růstu ropných zásob v USA propadla až na 96,51 USD.

V Mexickém zálivu se vytvořila zatím nepříliš silná tropická bouře Don, která se blíží k Texasu, kde by mohla zasáhnout ropnou infrastrukturu. "Trhu to připomnělo možnost narušení dodávek v sezoně hurikánů," řekla agentuře Reuters analytička Natalie Robertsonová z firmy ANZ.

Američtí zákonodárci nadále pokračují v jednání o zvýšení stropu pro zadlužení, jehož termín je 2. srpna. Dnes má Sněmovna reprezentantů hlasovat o návrhu šéfa republikánů Johna Boehnera. Trhy se v posledních dnech obávají hlavně snížení ratingu Spojených států, které je pravděpodobné, i když se limit pro zadlužení včas zvýší. Prostřednictvím vyšších úroků by to mohlo zpomalit hospodářský růst a poptávku po ropě.

Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden výrazně klesl a poprvé od počátku dubna sestoupil pod klíčovou hranici 400.000. Dnešní zpráva naznačila, že trh práce by po propadu v minulých měsících mohl začít oživovat.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 117,74 117,43 New York - Nymex WTI září 97,60 97,40

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK