Erste Bank má většinu na přední rakouské factoringové bance

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 28. července (ČTK) - Rakouská bankovní skupina Erste Bank dnes definitivně převzala od polské BRE Bank 56,2 procenta akcií největší rakouské factoringové banky Intermarket Bank. Tato transakce dokonale zapadá do strategie Erste Bank, uvedl v dnešním sdělení banky člen jejího představenstva Peter Bosek. Jedním z členů skupiny Erste Bank je Česká spořitelna.

Do konce července, tedy zřejmě v pátek, převezme Erste Bank dalších deset procent Intermarket Bank od rakouské úvěrové pojišťovny Coface. Rakouská bankovní jednička pak bude mít na Intermarket Bank 88,6 procenta. Zbývajícími akcionáři jsou Steiermärkische Sparkasse a Kärtner Sparkasse.

S uzavřením transakce získá maďarská pobočka Erste Bank Hungary od BRE Bank druhou polovinu podílu na factoringové firmě Magyar Factor. Stane se tím jediným vlastníkem této firmy. Obě strany sdělily, že finanční podrobnosti těchto transakcí nesdělí.

Factoring je finanční služba spočívající v odkupu krátkodobých pohledávek, obvykle obchodních směnek se splatností od 30 do 90 dnů, před jejich splatností. Firmy postoupí factoringové společnosti pohledávky za svými dodavateli a mají okamžitě k dispozici zpravidla 60 až 90 procent fakturované částky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK