Euro obnovilo propad, dolar díky dobrým údajům výrazně oživil

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. července (ČTK) - Devizový trh se dnes zaměřil zpět na euro, jehož kurz v reakci na slabé ekonomické údaje a špatné výsledky aukce italských dluhopisů obnovil propad. Příznivé statistiky z americké ekonomiky naopak pomohly k silnému růstu dolaru, který se dnes přenesl přes obavy z nedohody na zvýšení dluhového stropu v USA.

Dolar k euru posílil odpoledne o 0,6 procenta na 1,4278 USD. Vůči švýcarskému franku dolar nejprve klesl na nové rekordní minimum 0,7990 CHF, poté však stoupl o 0,2 procenta na 0,8034 CHF. Euro k franku kleslo o 0,7 procenta na 1,1455 CHF.

Euro podkopaly údaje o zhoršení červnového indexu ekonomické nálady v eurozóně s propadem optimismu ve všech sektorech. Itálie dnes prodala dluhopisy s desetiletou splatností, jejich výnos však vystoupil nejvýše za 11 let. Rostly výnosy obligací na sekundárním trhu, což zvýšilo obavy z toho, že ani druhý řecký záchranný balík nemusí zabránit šíření nákazy dluhovou krizí do dalších zemí eura.

Dolaru odpoledne pomáhaly příznivé údaje o silném poklesu počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Trh nadále sleduje jednání o dluhovém stropu, investoři však věří, že politici dospějí na poslední chvíli k dohodě, která zabrání technické platební neschopnosti. Většina se jich však připravuje na snížení úvěrového ratingu USA v důsledku prudkého zvyšování amerického dluhu za prezidenta Baracka Obamy a malé ochoty k zastavení tohoto trendu.

hp vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK