Pražský akciový trh oslabil o třetinu procenta

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes v souladu s vývojem v západní Evropě oslabily, hlavní index PX přišel o 0,36 procenta na 1176 bodů. Vyplývá to z výsledků burzy. Hlavní podíl na tomto poklesu měly akcie bank, naopak další velké emise ČEZ a Telefónica mírně posilovaly.

Cena dnes nejvíc obchodovaných akcií Komerční banky klesla o 0,72 procenta na 3842 korun, akcie rakouské Erste Bank zlevnily o 1,18 procenta na 801,40 koruny. Banka v pátek před otevřením trhu zveřejní hospodářské výsledky. Podle odhadů analytiků oslovených ČTK v pololetí zvýšila čistý zisk na zhruba 530 milionů eur (12,9 miliardy korun).

Naopak cenné papíry ČEZ zpevnily o 0,21 procenta na 855,80 koruny a bezmála půl procenta na 425 korun si připsaly akcie telekomunikačního operátora Telefónica.

Nedávné zisky se vybíraly také u akcií mediální CME, přišla o zhruba tři čtvrtiny procenta na 323 Kč.

Obchodní aktivita byla navzdory středečnímu zahájení výsledkové sezony s výjimkou akcií Komerční banky opět podprůměrná.

Již čtvrtý den tohoto týdne oslabují i západoevropské akcie, podle Josefa Němého z Komerční banky dnes o necelé půl procento. "Během dne přitom hlavní indexy padaly až o 1,5 procenta, odpoledne ale většinu ztrát umazaly. Do zisku se totiž přehouply akcie telekomunikačních a především finančních firem. Ve ztrátě ale zůstala většina ostatních sektorů v čele s těžebními a energetickými firmami," uvedl Němý.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK