Čeští zelináři dostanou kvůli střevní bakterii šest milionů korun

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. července (zpravodaj ČTK) - Čeští pěstitelé zeleniny dostanou od Evropské unie více než šest milionů korun (261.000 eur) jako kompenzaci za ztráty, které jim způsobil výskyt nebezpečné střevní bakterie EHEC v Evropě. Novináře o tom dnes informovala Evropská komise. EU rozdělí mezi farmáře jako odškodnění celkem 227 milionů eur (téměř 5,5 miliardy korun).

Vůbec největší podíl na vyplacené částce získají Španělé, jejichž zemědělci se původně ocitli v podezření, že zdrojem nákazy jsou právě jejich produkty, konkrétně okurky. Tato informace se ovšem nakonec ukázala jako nepravdivá a za "viníka" nákazy byla označena semena pískavice pocházející z Egypta.

Španělští zemědělci získají celkem 71 milionů eur, tedy 1,7 miliardy korun. Druhá největší částka - 46,3 milionu eur - připadne Polákům.

Všechny nároky farmářů na kompenzaci měla původně pokrýt částka 211 milionů eur, ale po jejich přepočítání Evropská komise dospěla k číslu 227 milionů eur a navrhla zvýšení pomoci. Členské státy EU s tímto krokem dnes souhlasily, evropská sedmadvacítka tak bude moci uspokojit všechny žadatele o pomoc.

"Navýšení rozpočtu zajistí, že našim zemědělským producentům se dostane patřičné podpory v těchto ekonomicky těžkých časech," uvedl eurokomisař pro zemědělství Dacian Ciolos.

Na mimořádnou unijní podporu dosáhnou pěstitelé okurek, rajčat, salátu, cuket a paprik, jejichž produkty musely být kvůli nákaze staženy z pultů v období od 26. května až 30. června. Výše odškodnění se pohybuje ve výši maximálně poloviny prodejní ceny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK