Akcie v USA dopoledne vzrostly díky týdenní zprávě o podporách

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. července (ČTK) - Nečekaný týdenní pokles nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti prospěl akciovému trhu v USA, kde hlavní indexy dopoledne rostly. Ve Washingtonu přitom pokračuje patová situace kolem snahy předejít platební neschopnosti USA.

Klíčový index Dow Jones v poledne newyorského času (18:00 SELČ) vzrostl o 0,6 procenta na 12.376,6 bodu. Index Nasdaq Composite se podle stránek Yahoo! Finance zvýšil na 2797,2 bodu se ziskem 1,2 procenta.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA za minulý týden klesl na 398.000, ukázaly vládní statistiky. To je nejnižší údaj za čtyři týdny a znamení, že zaměstnavatelé propouštějí méně lidí.

Index Dow Jones předchozí čtyři dny klesal kvůli obavám, že se zákonodárci ve Washingtonu nedohodnou na zvýšení stropu pro zadlužení země. Pokud se Kongres do příštího úterý nedohodne, Spojeným státům hrozí, že některé své závazky nebudou schopné splácet.

I kdyby se USA platební neschopnosti vyhnuly, investory znepokojuje hrozba, že USA dostanou horší ratingové ohodnocení. To by jim zvýšilo úroky u všech typů půjček a zpomalilo by to růst jejich ekonomiky, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK