Novým generálním ředitelem ČRo byl zvolen Peter Duhan

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Novým generálním ředitelem Českého rozhlasu (ČRo) byl zvolen nynější prozatímní ředitel veřejnoprávního rádia Peter Duhan. Členové Rady ČRo mu dali ve druhé volbě šest hlasů z devíti. To bylo potřebné minimum pro zvolení. Vyplynulo to z dnešního jednání Rady ČRo.

Z dalších dvou kandidátů na vedení rozhlasu ve druhé volbě ředitelka zpravodajských stanic ČRo Hana Hikelová dostala dva hlasy, Petru Matoulkovi, který v minulosti působil například v soukromém Rádiu Černá Hora, radní nedali ani jeden hlas. Jeden hlas byl neplatný.

Duhan byl přitom dnes zvolení blízko již ve druhém kole první volby. Dostal v ní ovšem pouze pět hlasů z devíti a potřeboval jich šest. Duhan ve svém vystoupení na dnešním zasedání Rady ČRo ještě před volbou slíbil například rozsáhlou reorganizaci Českého rozhlasu, a to jak v rámci vnitřního fungování, tak u jednotlivých stanic. Vzniknout by podle něj měly čtyři hlavní stanice.

Organizačně by podle Duhana měl ČRo mít tři sekce, z nichž každá by měla tři centra. První sekce by se zaměřila na programové vysílání, druhá na strategickou podporu a strategický rozvoj a třetí na ekonomické záležitosti. Doplnil, že v rámci restrukturalizace by se snížil počet zaměstnanců, a to i ve vedení. Ze současných zhruba 1500 by do roku 2015 měl klesnout na 1100.

Rada musela na svém dnešním zasedání ještě změnit svůj jednací řád. V jednacím řádu byl totiž dříve požadavek, aby na generálního ředitele ČRo vypsala výběrové řízení, jinak ho nesmí jmenovat. Před volbou ovšem výběrové řízení nevypsala, ale oslovila kandidáty. To nyní upravila, takže jmenování Duhana nic nebrání.

Původně měla rada volit nového ředitele již na jaře. Po úmrtí radního Ladislava Jíši však neměla dostatek členů, musela proto volbu přerušit. Poté, co sněmovna zvolila na svém červnovém zasedání čtyři nově členy rady, a jejich počet se tak zvýšil na devět, se volba mohla uskutečnit. ČRo od loňského března dočasně vede Peter Duhan. Rada po rezignaci předchozího generálního ředitele Richarda Medka nominovala šest kandidátů, kteří loni v květnu předložili své projekty. Na letošním únorovém zasedání pak zúžila počet kandidátů na tři.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK