Virgin Money prý projevila zájem o zestátněnou Northern Rock

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. července (ČTK) - Finanční společnost Virgin Money oficiálně projevila zájem o zestátněnou britskou banku Northern Rock. Uvedly to dnes dva informované zdroje agentury Reuters. Virgin Money patří do skupiny Virgin Group známého britského podnikatele Richarda Bransona.

"Předložili jsme písemný dokument a myslíme, že bude schopný konkurovat," uvedl jeden ze zdrojů. Virgin také jedná o možné akvizici zhruba 630 bankovních poboček, které prodává skupina Lloyds. Oficiálním předložením žádosti ale projevila výraznější zájem o Northern Rock, oficiální nabídku na pobočky Lloyds bude teprve předkládat.

Británie musela plně zestátnit Northern Rock před třemi roky, když se banka za úvěrové krize málem položila. Britský ministr financí George Osborne minulý týden uvedl, že pro ni chce najít kupce ještě v letošním roce, napsala agentura Reuters.

Northern Rock za loňský rok utrpěla ztrátu 223 milionů liber (asi 6,2 miliardy Kč). První roční výsledky po svém zestátnění před třemi lety zveřejnila letos v březnu.

Skupinu Northern Rock zasáhl první útok vkladatelů na britské banky za déle než století, který se odehrál celý rok před eskalací finanční krize z podzimu 2008. Vláda ji pak rozdělila na "dobrou banku", nynější Northern Rock, a "špatnou banku" Northern Rock Asset Management, kde se soustředily nesplácené hypotéky a nezajištěné úvěry.

Nyní chce kabinet zdravější část prodat, aby získal nové peníze k pokrytí rozpočtového deficitu. Vklady u Northern Rock přitom ještě loni klesaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK