Duhan v ČRo sníží počet členů vrcholového vedení,rozhodne v pátek

28.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Počet členů vrcholového vedení Českého rozhlasu (ČRo) chce ve své funkci snížit nový generální ředitel veřejnoprávního rádia Peter Duhan. Vedení má nyní devět členů, počet svých zástupců hodlá Duhan snížit na tři. O jménech svých zástupců rozhodne v pátek na ranní poradě. Duhan to dnes řekl novinářům poté, co ho Rada ČRo zvolila šéfem rozhlasu.

"Zúžení pomůže definovat, kdo je za co zodpovědný," uvedl Duhan. O některých jménech už má zřejmě jasno. "V každém případě počítám s René Zavoralem, v každém případě počítám s pověřeným výkonným ředitelem panem doktorem (Oldřichem) Šestákem," řekl Duhan. Povede také jednání s ředitelkou zpravodajských stanic Hanou Hikelovou, která byla jeho protikandidátkou v dnešní volbě. "Budu se s ní dohadovat, zda by nechtěla přijmout místo v top managementu," řekl Duhan.

Celkem ČRo má 21 ředitelů. I jejich počet chce Duhan snížit. Podle své prezentace před radou by měly vnitřní strukturu rozhlasu tvořit tři sekce po třech odděleních. Konkrétně by se jednalo o programovou sekci, sekci strategie, která by měla na starosti například vnější vztahy či rozvoj, a servisní sekci, která by zahrnovala také ekonomiku. V čele každé sekce by stál ředitel, který by měl tři náměstky. Ty jmenuje na návrh vrcholového vedení.

"Já se domnívám, že kandidát za to nemůže, když se rada rozhodne kandidáty vybrat takovým způsobem, jakým vybrala," řekl také Duhan. Zareagoval tak na otázku, zda mu nevadí, že k účasti ve výběrovém řízení Rada ČRo kandidáty oslovila a nevypsala ho jako otevřené. Tento typ výběrového řízení, tedy oslovení, se nicméně podle Duhana používá v řadě zemí. "A nikdo tomu nepřikládá žádný závažný význam," dodal Duhan.

Ve své funkci se hodlá Duhan zaměřit kromě vybudování nové struktury vedení rozhlasu a přetvoření struktury rozhlasových stanic také na zlepšení výběru koncesionářských poplatků. Ten totiž rozhlasu klesá. "Je to jedna z prvních věcí, kterou se budu zabývat," řekl Duhan. V této věci podle něj selhaly konkrétní osoby a bude to řešit. Jejich jména však neuvedl. "Abych to přesně klasifikoval, vymáhání poplatků patří ekonomickému odboru. Tam se budu pídit," řekl. ČRo podle Duhana vypíše výběrové řízení na právní kancelář, která se na výběr poplatků zaměří.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK