Co týden dal?

29.07.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Do připomínkového řízení odešel v průběhu uplynulého týdne návrh na účelovost státní podpory stavebního spoření. Podporu by tak mohl v budoucnu získat jen ten, kdo by ji využil na bydlení, nebo si vzal úvěr od stavební spořitelny.

Posledních 7 dní ve světě

  • Britská vláda schválila rozvoj naleziště zemního plynu v Severním moři. Chce tak zvrátit trend klesající produkce, který začal minulou dekádu. Do lokality Breagh bude investovat německá těžební společnost RWE Dea, která má v nalezišti podíl 70 procent.
  • Mezinárodní měnový fond vyzval Spojené státy, aby rychle zvýšily dluhový limit a uvedly do pořádku své veřejné finance, jejichž deficity za vlády Baracka Obamy dosáhly nejvyšších úrovní od druhé světové války. Vedení fondu v novém hodnocení ekonomických vyhlídek USA uvedlo, že ozdravení veřejných financí a řešení amerického dluhu je v zájmu celé globální ekonomiky.
  • Proces dobrovolné výměny řeckých dluhopisů za nové, s nimiž bude spojena delší splatnost, začne v srpnu. Řekl to náměstek řeckého ministra financí Filippos Sachinidis. Hodnota investice soukromých věřitelů, jichž se výměna dotkne, tak v rámci dohody z Bruselu klesne o 21 procent.
  • Dělníci z jihoafrických zlatých dolů kvůli mzdám zahájili stávku. Protest by přitom mohl snížit hodnotu denní produkce zlata až o 25 milionů dolarů (zhruba 423 milionů Kč) v době, kdy se světové ceny zlata drží kolem rekordních maxim.
  • Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech výrazně klesl a poprvé od počátku dubna sestoupil pod klíčovou hranici 400.000. Zpráva amerického ministerstva práce naznačuje, že trh práce by se po propadu v minulých měsících mohl začít oživovat.
  • Inflace v Německu v červenci obnovila růst a její roční míra stoupla na tříměsíční maximum 2,4 procenta z 2,3 procenta z předešlých dvou měsíců. Plyne to z předběžných údajů spolkového statistického úřadu. Ekonomové čekají, že inflace bude v největší evropské ekonomice dál růst, což přiměje Evropskou centrální banku k dalšímu zvyšování úroků.
  • Francie bude muset zajistit další úsporná opatření, jinak hrozí, že do roku 2013 nesplní cíl snížení deficitu na tři procenta hrubého domácího produktu. Ve své hodnotící zprávě to uvedl Mezinárodní měnový fond. Ve střednědobém výhledu tak země bude muset ještě omezit výdaje, aby si udržela úvěrový rating na nejvyšším možném stupni AAA.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • České dráhy vypsaly výběrová řízení na opravy více než 2150 lokomotiv a osobních vagónů za celkem 7,1 miliardy korun. Zakázku společnost rozdělila do 18 výběrových řízení podle jednotlivých kolejových vozidel, jichž se budou opravy týkat.
  • Agentura Fitch Ratings potvrdila hlavní rating České republiky na úrovni A+. Zachovala u něj také pozitivní výhled, což znamená, že rating může zvýšit. Agentura v prohlášení ale varuje před riziky politického napětí ve vládní koalici, které by mohlo ohrozit snižování rozpočtového deficitu a strukturální reformy.
  • Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v červenci meziměsíčně mírně snížila, její souhrnný ukazatel proti předchozímu měsíci klesl o 0,5 bodu. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 2,8 bodu nižší. Ve srovnání s hodnotami v období recese, tedy ve druhém pololetí 2008 a v roce 2009, je však značně vyšší. Mezi podnikateli se důvěra meziměsíčně snížila, důvěra spotřebitelů byla naopak vyšší.
  • Ministerstvo financí odeslalo do připomínkového řízení návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní, která se týká rozdělování sdílených daní mezi obce. Sdílené příjmy obcí by podle MF měly být posíleny 8,5 miliardy korun na úkor národních dotačních titulů ve státním rozpočtu a dosavadního příspěvku na školství. S návrhem nesouhlasí největší města, která podle svého vyjádření přijdou o miliardy korun, což ohrozí fungování základních služeb.
  • Belgická skupina KBC neuvede akcie tuzemské ČSOB na burzu, jak původně plánovala. KBC získala od Evropské komise souhlas se změnou svého strategického plánu. Banka tak například prodá polské bankovní a pojišťovací společnosti KBC Kredyt Bank a Warta, menšinový podíl akcií ČSOB na burzu naopak neuvede.
  • Česká národní banka upozornila na aktivity společnosti United Brokers v České republice. Firma nabízí prostřednictvím internetové stránky www.unitedbrokers.eu zprostředkování služeb mimo jiné v oblasti bankovnictví nebo investic na kapitálových trzích. Firma přitom nemá oprávnění k poskytování služeb na finančním trhu v České republice, informovala ČNB.
  • Státní podporu stavebního spoření možná budou moci v budoucnu získat jen ti, kteří ji využijí na bydlení, nebo si vezmou úvěr od stavební spořitelny. Vyplývá to z návrhu novely zákona o stavebním spoření, kterou ministerstvo financí poslalo do připomínkového řízení. Takzvané účelové vázání by se týkalo státní podpory, na kterou vznikne nárok po plánovaném nabytí účinnosti zákona, tedy od roku 2013. Změna by se přitom týkala nových i dříve uzavřených smluv o stavebním spoření. MF také chce umožnit vstup na trh stavebního spoření i univerzálním bankám.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Pravidelně vám přinášíme zajímavé analýzy z komoditních trhů od společnosti Colosseum. Pokud se zajímáte o alternativní možnosti investování a nebo vás neuspokojují výsledky třeba podílových fondů, pak možná právě derivátové trhy budou to pravé! Přečtěte si aktuální komoditní analýzu Stříbro long.
  • Na stránkách Finance.cz se můžete pravidelně setkávat s investičními profily společností, které pro vás připravujeme se společností FINANCE Zlín, a.s. Pokud se zajímáte o investování a kapitálové trhy, pak vám mohou tyto informace pomoci při orientaci v investičních příležitostech a rozhodování při jejich výběru. Investiční profily jsou průběžně doplňovány a aktualizovány. Nový aktuální profil se týká VIG.

Anketa

Americká centrální banka (Fed) zvažuje další opatření na podporu ekonomiky. To by v podstatě znamenalo třetí fázi takzvaného kvantitativního uvolňování. Myslíte si, že by to USA pomohlo?

  • Ano, podpoří tím ekonomický růst - 20 %
  • Ne, další nalévání peněz do ekonomiky jen podpoří spekulace s komoditami - 66 %
  • Nevím, dění v USA mě nezajímá - 15 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU