O výrobce solární elektřiny Energy 21 usiluje E21 Holding

02.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. srpna (ČTK) - Společnost E21 Holding B.V. se sídlem v Nizozemsku chce ovládnout firmu Energy 21, která patří k největším výrobcům solární elektřiny v Česku. Fúzi začal posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to dnes zjistila z jeho webových stránek.

Vlastnické změny v Energy 21 ÚOHS posuzuje podruhé. Loni povolil vstup investičního fondu Mid Europa Partners. Do té doby byli polovičními majiteli Energy 21 investiční skupina Natland Investment Group, která je nyní jedním z vlastníků fotbalové Slavie Praha, a kyperská firma G.I.H.G. Limited se sídlem na Kypru.

Nové správní řízení ÚOHS zahájil koncem července. Podle informací, které zveřejnil na svém webu, má E21 Holding ve firmě získat výlučnou kontrolu. ÚOHS bude ve správním řízení posuzovat oblast výroby elektrické energie ze solárních panelů. Dále se bude zabývat oblastí projektování, výstavby, dodávek a servisu solárních elektráren nebo oblastí distribuce komponentů solárních zařízení.

Energy 21 je jedním z hlavních výrobců elektrické energie ze solárních zdrojů v ČR. Firma vznikla na počátku roku 2007. Podle svých webových stránek v ČR instalovala více než 30 solárních elektráren s celkovým instalovaným objemem přes 60 MW.

Energy 21 se v roce 2009 propadla do ztráty 22,6 milionu korun. O rok dříve vykázala firma čistý zisk 4,8 milionu korun. Tržby Energy 21, kterou tvoří několik firem zabývajících se solární energetikou, v roce 2009 dosáhly 43 milionů korun. Hospodářské výsledky za rok 2010 firma dosud nezveřejnila.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK