Švýcarsko kvůli silnému franku snížilo úrokové sazby

03.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 3. srpna (ČTK) - Švýcarská centrální banka (SNB) dnes výrazně snížila základní úrokovou sazbu, aby tak zastavila prudký růst švýcarského franku. Současně oznámila, že pokud to bude nutné, přistoupí k dalším opatřením. Frank na zprávu reagoval prudkým poklesem vůči euru i dolaru.

SNB snížila cílovou úroveň tříměsíční mezibankovní sazby LIBOR na švýcarské franky do rozpětí nula až 0,25 procenta z předchozího nula až 0,75 procenta. Současně oznámila, že v příštích dnech výrazně zvýší příliv franků na peněžní trh.

Švýcarský frank je považován za bezpečnou investici v době nejistot. Kvůli stupňující se dluhové krizi v eurozóně a obavám ze zhoršení ratingu Spojených států frank v poslední době silně posiluje a překračuje nové rekordy vůči euru i dolaru.

Podnikatelé v zemi vyzvali SNB i vládu, aby podnikly akce proti prudkému růstu měny. Silný frank ohrožuje domácí vývozce, protože zdražuje jejich zboží v zahraničí a snižuje jejich zisky ze zahraničí při převodu na domácí měnu.

Euro dnes v reakci na zprávu stouplo o více než dvě procenta na 1,1069 CHF, když předtím se propadlo na nové rekordní minimum 1,0794 CHF. Dolar zpevnil o 1,6 procenta na 0,7767 CHF po poklesu až na 0,7610 CHF.

Banka současně varovala, že výhled pro švýcarskou ekonomiku se zhoršil. "Od posledního čtvrtletního hodnocení měnového výboru SNB se globální ekonomický výhled zhoršil. Současně se v posledních týdnech prudce zrychlil růst švýcarského franku. Následkem toho se výrazně zhoršil i výhled pro švýcarskou ekonomiku," uvedla banka v prohlášení. "SNB bude úzce sledovat vývoj na devizových trzích a podnikne další opatření proti růstu švýcarského franku, pokud to bude nutné," dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK