Nemovitost na splátky

08.08.2003 | , Finance.cz
LEASING A SPLÁTKY


Chcete si kupovat nemovitost? Nemáte dostatečnou hotovost a nechcete si brát úvěr? Pak máme pro Vás tip, jak se k bytu, rodinnému domu či nemovitosti dostat jiným způsobem!

Na našem trhu je několik leasingových společností, které nabízejí mimo jiné i financování nemovitostí. Jaké mají podmínky? Jaké jsou výhody na rozdíl od finančního leasingu na hmotný a nehmotný majetek?

Jak operace probíhá?
Po uzavření leasingové smlouvy zakoupí leasingová společnost pro nájemce konkrétní nemovitost. Ta po dobu trvání smlouvy zůstává ve vlastnictví leasingové společnosti. Po řádném ukončení smlouvy, tedy splacení všech závazků vyplývajících z leasingové smlouvy, přechází nemovitost do vlastnictví nájemce, čili Vám! 

Výhody leasingu nemovitostí
Při zakoupení nemovitosti za hotovost budete nuceni vydat najednou nemalou částku. S leasingem nebude Váš výdaj na začátku, v porovnání s první variantou, tak vysoký. Cena nemovitosti se Vám tak rozloží do několika splátek, ale v té chvíli, kdy například budovu potřebujete, nebudou Vaše peníze vázané v nemovitostech. Můžete je tak použít na jiné nákupy. Také leasingové splátky snižují daňový základ. Za 8 let budete mít také 100% odepsanou nemovitost do nákladů. Také je nákup budovy nebo pozemku dobrá ochrana proti inflaci. Během několika ročních spoření by se částka mohla vyšplhat o několik % výš.

Nevýhody leasingu nemovitostí
Velkou nevýhodou je dvojí zdanění převodu nemovitosti. Daní se na začátku a na konci. Daň je pěti procentní a to z vyšší částky buď vyhláškového odhadu nebo prodejní ceny.

Většina leasingových společností nabízí leasing nemovitostí zejména podnikatelským subjektům.

Jaké nemovitosti mohou být financovány?
Možnost financování pomocí leasingové společnosti máte na nově zkolaudované nemovitosti, jiné nemovitosti včetně rekonstruovaných, a i na ty, které jsou zatížené zástavním právem. Konkrétně by se mohlo jednat hlavně o nebytové prostory určeny ke komerčnímu využití. A to o provozní a výrobní objekty, obchodní objekty, administrativní budovy, sídla společností, provozovny služeb, zdravotnické i lázeňské objekty … Leasing můžete také uplatnit na rodinné domy nebo rekonstrukci objektu.

Jaké bývají podmínky?
Splátky bývají většinou určeny měsíčně. Doba trvání smlouvy se pohybuje zhruba od minima, tj. osmi let.

Leasingové společnosti nabízejí i možnost zpětného leasingu. O co se jedná?
Po řádném uhrazení všech splátek nájemcem nabývá nemovitost do jeho vlastnictví. Ten pak může zpětně odprodat majetek leasingové společnosti, která vystaví novou leasingovou smlouvu a po stanovenou dobu bude znovu nemovitost splácet. Výhodou je získání finančních prostředků, které se dají použít na jiné výdaje.

Leas. spol.

 

Výše leasingu

Pro koho je určen

 

Druh nemovitosti

minimum

maximum

Immorent

50 000 000 Kč

Neuvedeno

Obchodní a průmyslové společnosti

Společnosti z oblasti služeb

Subjekty veřejného sektoru

Kancelářské a jiné obchodní budovy Haly a garáže Maloobchodní nákupní centra Výrobní areály Školy, nemocnice, univerzitní budovy, domovy pro seniory Ostatní veřejné budovy

Reol

Neuvedeno

9 000 000 Kč

Podnikatelské subjekty

Rodinné domy Objekty pro služby Menší administrativní budovy     Obchodní centra Lázeňské domy Penziony         atd…

S Morava

Neuvedeno

14 000 000 Kč

Podnikatelské subjekty

Obchodní objekty Administrativní budovy a sídla společností Provozovny služeb Zdravotnické a lázeňské objekty Provozní a výrobní objekty           atd…

ITLeasing

50 000 000 Kč

Neuvedeno

 

Komerční nemovitosti

Prisma

-CZ

Neuvedeno

Neuvedeno

 

Byty            Rodinné domy Podnikatelské provozovny

(Uveden je pouze výběr leasingových společností)

A nezapomeňte!!! Chcete-li žádat o financování nemovitosti, pak by vaše příjmy měly bezpečně pokrývat předpokládané splátky!!!

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY