Dodavatel plynu Vemex chce převzít RSP Energy

04.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 4. srpna (ČTK) - Dodavatel plynu Vemex, za kterým stojí ruský Gazprom, chce převzít jednoho z menších konkurentů na českém energetickém trhu, firmu RSP Energy. Transakci už začal posuzovat antimonopolní úřad, zahájil správní řízení. ČTK to zjistila z webu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Správní řízení ÚOHS zahájil začátkem srpna. Posuzovat bude oblast obchodu s elektřinou a plynem. Úřad vede zjednodušené řízení. V těchto případech fúze schvaluje do jednoho měsíce.

Vemex podle serveru Lidovky.cz díky této akvizici rozšíří své aktivity o dodávky energií domácnostem a podnikatelům. Firmu RSP Energy vlastní švýcarský RSPE Holding, za kterým stojí ruští a izraelští investoři. Společnost dodává elektřinu do 10.000 odběrných míst a plyn do 5000 odběrných míst.

Vemex se podílí osmi procenty na dovozu plynu do Česka a soustředí se na dodávky velkým průmyslovým podnikům a jiným obchodníkům. Alternativní dodavatel elektřiny a plynu RSP Energy loni vytvořil zisk před zdaněním 5,3 milionu korun. Předloni měl ztrátu přes deset milionů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK