Míra nezaměstnanosti v Kanadě je nejnižší od roku 2008

05.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ottawa 5. srpna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Kanadě v červenci klesla na 7,2 procenta a byla nejnižší od prosince 2008. Snížila se přitom ze 7,4 procenta, kde byla v červnu. Podle statistického úřadu ale vzniklo jen asi 7100 nových pracovních příležitostí, což je méně, než se čekalo na trhu. Na rekordu v rámci posledního cyklu byla nezaměstnanost v srpnu 2009, kdy vystoupala na 8,7 procenta.

Za poklesem míry nezaměstnanosti stojí hlavně pokles počtu lidí, kteří tvoří kanadskou pracovní sílu. Celkem jich v červenci ubylo zhruba 28.600, čímž se snížila základna pro výpočet míry nezaměstnanosti.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že v červenci v Kanadě vznikne asi 15.000 nových pracovních míst. Ve skutečnosti jich tedy není ani polovina. Míru nezaměstnanosti analytici odhadovali beze změn, na 7,4 procenta.

O měsíc dříve kanadský trh práce vygeneroval asi 28.400 nových míst a ty si také udržel. V červenci se přitom zlepšila kvalita pracovních míst, vzniklo totiž asi 25.500 míst na plný úvazek, naopak zhruba 18.400 míst na částečný úvazek zaniklo. Statistici také zaznamenali, že lidé odcházejí ze státních firem a častěji míří do soukromé sféry, kde vznikají místa.

Nově zveřejněná data z kanadského trhu práce poskytují první předběžný náhled na to, jak si tamní ekonomika povede ve třetím čtvrtletí. Na rozdíl od sousedních Spojených států totiž míra nezaměstnanosti v Kanadě už delší dobu klesá a nyní je zhruba dva procentní body pod mírou nezaměstnanosti v USA.

Navzdory silnému kurzu kanadského dolaru vytvořil zhruba 10.000 míst průmysl. V současné době v něm je zhruba o 22.000 pracovních míst více než před rokem. Nová místa vznikla také ve stavebnictví, dopravě, velkoobchodě i maloobchodě. Ubylo jich naopak ve školství a zdravotnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK