Farmaceutická firma Teva Czech zvýšila zisk na 1,3 miliardy Kč

05.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Opava 5. srpna (ČTK) - Jedna z největších tuzemských farmaceutických společností Teva Czech Industries (dříve Galena a IVAX) loni zvýšila zisk o 435 milionů korun na 1,283 miliardy korun. Tržby z prodeje tablet a léčivých látek se jí zvýšily téměř o třetinu na 6,75 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy firmy v obchodním rejstříku.

Na nárůstu zisku se podílel i prodej stoprocentního podílu vlastněné pobočky v Rusku za 282 milionů korun. Celkem 86 procent výroby loni směřovalo na export do zhruba 80 zemí. Loni se ve firmě kvůli rozšíření výroby zvýšil počet zaměstnanců o 264 na 1261.

Firma minulý rok investovala celkem 877 milionů korun. Podstatnou část investované částky tvořilo další vybavení technologií do nového závodu na výrobu tablet, který otevřeli v polovině minulého roku. Letos firma zahájila v Opavě práce na dalším rozšíření závodu. Jeho kapacita má být za dva roky oproti současné až dvojnásobná. Celá výroba stávajícího i přistavěného závodu na výrobu tablet je určena pro potřeby korporace na americkém trhu.

Divize výroby a prodeje farmaceutických substancí plánuje v příštích letech zvýšení tržeb až o třetinu oproti roku 2010. Teva Czech Industries patří do nadnárodní skupiny jedné z nejvýznamnějších farmaceutických světových firem - izraelské Teva Pharmaceutical Industries. Ta ji získala v roce 2005 díky koupi americké společnosti IVAX.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK