Jak funguje sdružení fyzických osob

10.08.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Fyzické osoby mohou mezi sebou uzavřít sdružení, a vzájemně si tak pomáhat v tržní konkurenci. Na co ale nesmí při založení takového sdružení zapomenout?

1) Musíme pro tuto vzájemnou spolupráci uzavřít Smlouvu o sdružení, nebo je možné spolupracovat jen na základě ústní dohody?
2) Jaké nevýhody jsou spojena se sdružením?
3) K e-shopu by byly napojeny 2 příjmové účty. Je možné, aby pro účely daně z příjmu jedna OSVČ přiznala příjmy pouze z jednoho účtu a druhá OSVČ přiznala příjmy pouze z onoho druhého účtu?
4) Pokud tedy bude e-shop veden dvěma OSVČ, mohou tyto osoby při daňovém přiznání uplatňovat rozdílným způsobem své náklady, tj. jedna jako skutečné náklady a druhá paušálem?


Otázka č. 1

1. Sdružení fyzických osob je upraveno podle § 829 až 841 občanského zákoníku. Ten výslovně nestanoví písemnou smlouvu o sdružení. Spolupráce je tak možná i na základě ústní dohody. Existuje ale i další možnost. Spolupracovat jen na základě společného image, aniž byste měli založenou "instituci" sdružení. Například můžete mít společné stránky, kde budou dva dodavatelé, kteří budou vystupovat samostatně. Tedy sdružení fyzických osob není nutné pro spolupráci dvou a více podnikatelů.

Pokud se rozhodnete uzavřít smlouvu, smlouva by měla minimálně vymezit

  • účastníky sdružení,
  • pro jaký účel sdružení vzniká,
  • na jakou dobu se uzavírá,
  • jaké jsou vklady účastníků sdružení,
  • jaké funkce budou účastníci sdružení zastávat,
  • kdo bude uzavírat smlouvy se zaměstnanci,
  • kdo povede účetnictví,
  • kdo bude vystavovat a přijímat faktury,
  • kdo bude podávat přiznání k DPH.


Otázka č. 2

Hlavním nevýhodou je skutečnost, že pokud jedna z osob udělá dluhy, věřitelé je mohou vymáhat po jakékoli osobě, která je členem sdružení. Další nevýhodou je to, že sdružení nemá právní subjektivitu, nemůže proto vstupovat do závazkových vztahů. Nevýhodné to může být i pro neplátce DPH. Pokud je totiž už některý z budoucích účastníků sdružení plátcem DPH, mají ostatní účastníci povinnost se zaregistrovat jako plátci. Pokud není plátcem DPH žádný z účastníků sdružení, posuzuje se pro povinnost registrace obrat souhrnně za všechny účastníky sdružení. To znamená, plátcem DPH se stanete rychleji.


Otázka č. 3

Sdružení fyzických osob nemá právní subjektivitu, tedy ani nemůže mít svůj bankovní účet.


Otázka č. 4

Toto je jedna z nevýhod sdružení fyzických osob, na kterou je třeba pamatovat. V případě, že jedna fyzická osoba bude uplatňovat výdaje formou paušálu, musí tuto formu uplatňovat i ostatní fyzické osoby.

Autor článku

Karel Pospíšilík  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT