Provozovatelé autobusů ušetří na mýtném, vláda schválila sazby

10.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Provozovatelé autobusů od prvního září výrazně ušetří na elektronickém mýtném. Vláda dnes schválila sazby mýtného pro novou zvýhodněnou kategorii autobusů. ČTK to řekl Martin Novák z ministerstva dopravy, které návrh změny vládě předložilo. Výši poplatků za ujetý kilometr bude od září určovat pouze emisní kategorie vozidla, tedy množství škodlivin, které autobus do ovzduší vypouští.

Na cenu za ujetý kilometr pro autobusy už nebude mít vliv počet náprav vozidla, ani doba, kdy vozidlo projíždí zpoplatněný úsek komunikace. "Provozovatel staré Karosy by tak za jednu cestu do Brna po D1 v běžný pracovní den zaplatil na mýtném 566 korun. Od 1. září by řidič toho samého autobusu zaplatil 276 Kč. Jestliže se však dopravce rozhodne koupit moderní autobus splňující nejpřísnější emisní limity, zaplatil by pouze 160 korun," uvedlo ministerstvo dopravy.

Ke změně tarifů je potřeba vozidlo přeregistrovat a opatřit novou palubní jednotkou.

Mýtné pro autobusy se nově nebude zvyšovat během pátečního odpoledne, kdy jsou sazby vyšší kvůli snaze regulovat množství průjezdů těžkých vozidel v dopravní špičce. Podle mluvčího sdružení dopravců Česmad Bohemia Martina Felixe bylo toto nařízení pro autobusovou dopravu diskriminační, protože pravidelné autobusové linky se kvůli pevným jízdním řádům nemohou přesunout do méně vytížených časů.

Zvýhodnění autobusové dopravy bude mít jen minimální dopad na celkovou výši ročního výběru mýtného, uvedlo ministerstva dopravy. Zanedbatelné snížení bude podle úřadu kompenzováno kladnými sociálními dopady a podporou podnikatelského prostředí. Z předpokládaných 7,9 miliardy korun, které se na elektronickém mýtném v letošním roce vyberou, by nařízení mohlo snížit výběr o 120 milionů korun.

Elektronické mýtné na dálnicích, rychlostních silnicích a vybraných silnicích prvních tříd se v Česku vybírá od počátku roku 2007. V současnosti se platí na více než 1300 kilometrech.

Tabulka mýtných sazeb autobusů v korunách na kilometr:

Emisní třída 0 - II Emisní třída III a IV Emisní třída V a vyšší 1,38 1,00 0,80

Zdroj: ministerstvo dopravy

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK