Co týden dal?

12.08.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Celý týden se nesl v ostrém kolísání finančních trhů. Index PX klesal a znovu rostl kolem hranice 1000 bodů. Inflace překvapila 1,7% hodnotou, Česká pošta informovala o novém poplatku za SIPO.

Posledních 7 dní ve světě

  • Průmyslová výroba v Evropské unii v červnu klesla o 1,2 procenta, zatímco v předchozím měsíci ještě vykazovala růst o 0,2 procenta. Pokles v zemích eurozóny byl mírnější, výroba se snížila o 0,7 procenta po květnovém růstu v rozsahu 0,2 procenta. Snižovala se jak výroba zboží dlouhodobé spotřeby, tak produkce kapitálových statků.
  • Portugalsko urychlí zvyšování daní, aby splnilo rozpočtový cíl nutný pro čerpání mezinárodní finanční pomoci v objemu 78 miliard eur (asi 1,9 bilionu Kč). Řekl to ministr financí Vitor Gaspar. V Lisabonu zároveň skončila práci vůbec první mise Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF), která zkoumala, jak země plní podmínky čerpání úvěru. Podle Gaspara revize dopadla dobře.
  • Růst francouzské ekonomiky se v letošním druhém čtvrtletí překvapivě zastavil, i když ještě na začátku roku ekonomika vykazovala nejlepší výsledky za posledních skoro pět let. Statistický úřad ve své předběžné zprávě uvedl, že růst hrubého domácího produktu Francie v období duben až červen byl nula procent.
  • Míra inflace v Maďarsku v červenci nečekaně klesla na 3,1 procenta z červnových 3,5 procenta. Podle tamního statistického úřadu se tak inflace dostala nejníže od března 2009. Analytici v anketě agentury Reuters čekali, že inflace zůstane na červnové úrovni. Za prvních sedm měsíců letošního roku jsou spotřebitelské ceny vyšší o čtyři procenta.
  • Britská banka HSBC prodá svou americkou divizi kreditních karet americké firmě Capital One Financial. Celková hodnota transakce činí zhruba 33 miliard dolarů (560 miliard Kč). HSBC je největší bankovní skupinou v Evropě.
  • Úvěrové náklady italské vlády díky intervencím Evropské centrální banky (ECB) na trhu státních dluhopisů podstatně klesly. Italské ministerstvo financí úspěšně prodalo s výrazně nižším úrokem dluhopisy se splatností za 12 měsíců v sumě 6,5 miliardy eur (157 miliard Kč).

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Česká národní banka pro letošní rok zlepšila odhad vývoje deficitu veřejných financí na 3,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Lepší proti předchozím odhadům očekává vývoj i v roce 2012, kdy by měl deficit činit tři procenta. Pro rok 2013 nově centrální banka odhaduje deficit 2,8 procenta. Pro přijetí eura je nezbytné dodržet tříprocentní hranici.
  • Věřitelský výbor společnosti Sazka schválil postup, podle kterého bude prodána loterijní firma novému majiteli. Sazka podle návrhu insolvenčního správce Josefa Cupky nepůjde do dražby, ale bude vypsáno výběrové řízení, v němž zájemci budou muset složit předem jistinu ve výši půl miliardy korun. Plán ještě musí formálně přijmout Městský soud v Praze.
  • Zejména díky konzumaci levných vína v krabicích a PET láhvích vypili loni Češi poprvé více alkoholu ve víně než v lihovinách. Šlo zhruba o 2,2 litru absolutního alkoholu na hlavu, u lihovin to bylo v přepočtu asi 2,17 litru stoprocentního lihu. Způsobila to hlavně levná vína dovážená z Itálie a Španělska; importy tvoří většinu spotřeby. Likérky se proto snaží prosadit, aby Česko, stejně jako jiné dovozové země, zavedlo na víno spotřební daň.
  • Schodek běžného účtu platební bilance v červnu klesl na 9,3 miliardy korun z květnových 23,12 miliardy Kč. Výsledek byl ovlivněn pasivem bilance výnosů a běžných transferů. Bilance zboží a služeb byla aktivní, oznámila Česká národní banka. Běžný účet platební bilance je souhrnem všech ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím.
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) plánuje, že se někteří nezaměstnaní budou hlásit v předem určených termínech na Czech Pointech. Chce tím zamezit nelegálnímu zaměstnávání. Opatření má být zavedeno v průběhu několika týdnů až měsíců, záleží na tom, kdy se podepíšou smlouvy s Českou poštou.
  • Čtveřici největších tuzemských bank klesl v souhrnu za první pololetí letošního roku čistý zisk o šest procent na 19,6 miliardy korun. ČSOB, Komerční bance a UniCredit bank čistý zisk především kvůli odpisu řeckých dluhopisů klesl, České spořitelně se čistý zisk zvýšil. 
  • Česká pošta zavede od října poplatek pět korun za rozesílání rozpisu bezhotovostních plateb SIPO do schránek uživatelů. Důvodem je růst nákladů na tvorbu a distribuci rozpisů. Dosud pošta rozesílala rozpisy zdarma.
  • Červencová meziroční inflace byla o 0,1 procentního bodu nižší, než odhaduje Česká národní banka ve své aktuální prognóze. Za rozdílem stojí regulované ceny ovlivněné nižším než očekávaným růstem nájemného a cen ve zdravotnictví. Spotřebitelské ceny v červenci vzrostly meziročně o 1,7 procenta.
  • Pražský akciový trh zažil masívní výprodeje, index PX klesl i pod 950 bodu. Dvouciferné ztráty postihly akcie developera Orco, sítě autobazarů AAA Auto, mediální CME, těžební NWR, sázkové firmy Fortuna i bankovní emise. Obchodování s cennými papíry AAA, Orka a CME bylo dokonce dočasně pozastaveno.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Zuno

Od 19. 7. začala v Česku nabízet své služby nová banka. Pod názvem Zuno se skrývá online banka ze skupiny Raiffeisen Bank International. Banka nabízí zatím běžný účet ve dvou verzích a spoření formou termínovaného vkladu nebo spořicího účtu. Zkusíte Zuno?

                                                      


Posledních 7 dní na našem serveru

Anketa

Na burzách v USA, Evropě i Asii započala vlna masivních výprodejů. Pražská burza propadla na dvouleté minimum. Myslíte si, že přichází nová ekonomická krize?

  • Ano, šance je vysoká - 52 %
  • Ne, trhy se zase uklidní - 41 %
  • Nevím, je mi to jedno - 7 %

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU