Japonská ekonomika ve čtvrtletí klesla o 0,3 procenta

15.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. srpna (ČTK) - Japonská ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla ve srovnání s předchozím čtvrtletím kvůli škodám po březnovém zemětřesení o 0,3 procenta. Pokles však zpomalil a byl nižší, než se čekalo, díky pokračujícímu oživování výroby. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila vláda.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru snížení hrubého domácího produktu o 0,7 procenta po propadu o 0,9 procenta za leden až březen. V celoročním přepočtu ekonomika klesla o 1,3 procenta a zaznamenala propad již třetí čtvrtletí za sebou. I zde byl výsledek výrazně nižší než prognózy analytiků, kteří čekali snížení o 2,6 procenta.

Japonská ekonomika se kvůli zemětřesení, cunami a následné krizi jaderné elektrárny Fukušima dostala do nejhorší akutní krize od druhé světové války. Zemětřesení poškodilo továrny v regionu a mnoho místních firem, zvláště automobilek, muselo přerušit výrobu kvůli nedostatku součástek. Celkové škody se odhadují na 300 miliard dolarů (asi pět bilionů korun), což by z japonské katastrofy učinilo nejnákladnější přírodní neštěstí v historii.

Japonská ekonomika však byla vratká již před zemětřesením. Čína loni sesadila Japonsko z pozice druhé největší ekonomiky světa. Zemi stále trápí pokles spotřebitelských cen, stárnoucí populace a snižování počtu obyvatel a obrovský veřejný dluh.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK