Japonské akcie po zprávě o HDP rostly, švýcarský frank oslabil

15.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. srpna (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden růstem a vykázaly nejvyšší denní růst za téměř dvě měsíce. Trh podpořila zpráva o výrazném zpomalení propadu japonské ekonomiky ve druhém čtvrtletí. Index Nikkei stoupl o 1,4 procenta na 9086,41 bodu.

Japonská ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla ve srovnání s předchozím čtvrtletím kvůli škodám po březnovém zemětřesení o 0,3 procenta. Pokles však zpomalil a byl nižší, než se čekalo, díky pokračujícímu oživování výroby. Analytici očekávali v průměru snížení hrubého domácího produktu o 0,7 procenta po propadu o 0,9 procenta za leden až březen.

Mírný pokles jenu pak pomohl předním japonským vývozcům. Rostly tak automobilky Toyota a Honda či výrobce elektroniky Sony. Téměř deset procent si připsal výrobce videoher Nintendo díky zprávě z médií, že tokijská akciová burza zvažuje převzetí burzy v Ósace. Spojení by podpořilo firmy, které mají akcie na obou burzách, protože by snížilo jejich náklady. Firma Nintendo, která se obchoduje v Ósace, také doufá, že by se mohla stát součástí indexu Nikkei 225.

Švýcarský frank v pondělí v Asii klesl o více než dvě procenta vůči dolaru a euru a propadl se nejníže za dva týdny. Trhy se obávají, že švýcarská centrální banka by mohla podniknout kroky proti růstu franku. Podle některých analytiků však tyto obavy z trhu brzy vyprchají a frank by opět mohl začít růst. Dolar díky páteční zprávě o maloobchodních tržbách rostl vůči jenu, avšak k euru oslabil. Euro by podle investorů mohlo v růstu pokračovat, pokud Německo zmírní svůj postoj vůči společným evropským eurobondům.

Euro vůči franku stouplo o 2,5 procenta na 1,1358 CHF a dolar o dvě procenta na 0,7933 CHF. Dolar k jenu vzrostl o 0,3 procenta na 76,95 JPY. Euro vůči dolaru posílilo o 0,4 procenta na 1,4303 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK