Pololetní zisk ČD meziročně vzrostl o pět milionů na 26 mil. Kč.

15.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - České dráhy v prvním pololetí hospodařily se ziskem 26 milionů korun, což bylo meziročně o pět milionů více. Informaci zveřejnil server Patria Online. Společnosti rovněž vzrostl provozní zisk před zdaněním (EBITDA) o 73 milionů korun na zhruba jednu miliardu korun. Dopravce kompletní hospodářské výsledky včetně komentáře zveřejní v úterý.

"Kondice národního dopravce se tak za poslední dva roky znatelně mění k lepšímu a díky tomu jsou České dráhy schopny se vyrovnat s meziročním růstem cen vstupů," uvedl Patria Online.

České dráhy se po oddělení nákladního dopravce dostaly s hospodařením do zisku teprve v loňském roce, kdy konečný zisk dosáhl devíti milionů korun. Podle dopravce to společnost dokázala kvůli úsporám v oblasti režijních a osobních nákladů při současném růstu tržeb. Náklady drah loni stagnovaly na 29,2 miliardy Kč. Tržby za přepravu cestujících bez doplňkových služeb meziročně vzrostly o téměř 170 milionů korun na 5,9 miliardy Kč, což vedení drah připisuje zastavenému úbytku cestujících a většímu zájmu o cesty na delší vzdálenosti.

Firma loni dostala od krajů na dopravní obslužnost o 325 milionů méně než v roce 2009. Celková suma dotací od státu a krajů se pohybovala kolem 12 miliard korun. Zbytek tvořily příjmy za řízení provozu na dopravní cestě, výnosy z prodeje majetku a dalších činností.

Služeb Českých drah v loňském roce využilo na 163 milionů cestujících. Společnost denně vypraví více než 7000 spojů a zaměstnává zhruba 26.000 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK