Švýcarský frank klesl na dvoutýdenní minima vůči dolaru i euru

15.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. srpna (ČTK) - Švýcarský frank se dnes propadl na dvoutýdenní minima vůči dolaru i euru kvůli spekulacím o dalších krocích švýcarské centrální banky k omezení jeho síly. Banka by svůj případný další postup měla oznámit po středečním zasedání.

Kolem 16:00 SELČ jednotná evropská měna vůči švýcarskému franku posílila o 1,6 procenta na 1,12732 CHF. Předtím se vyšplhala až na 1,14584 CHF, nejvýše od konce července. Vůči dolaru euro stouplo o více než procento na 1,44296 USD, napsala agentura Reuters.

Analytici upozorňují, že pokud švýcarská banka k žádným dalším opatřením nepřikročí, bude pokles švýcarské měny pravděpodobně omezený, protože ji tlačí vzhůru nejistota ohledně vývoje ekonomiky ve Spojených státech a Evropě. Švýcarský frank je považován za bezpečnou investici v období nejistoty.

Švýcarská centrální banka reagovala na prudký růst domácí měny snížením úrokových sazeb a pohrozila, že pokud to bude nutné, přistoupí k dalším opatřením. Hrozby představitelů banky v posledních dnech zesílily a objevily se spekulace, že banka již brzy stanoví limit pro vývoj kurzu franku k euru, kterým chce omezit posilování domácí měny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK