Americké akcie dál zpevňují, pomáhají fúze a akvizice

15.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. srpna (ČTK) - Americké akcie zahájily týden růstem, a navázaly tak na příznivou náladu z konce minulého týdne. Trh těžil z oznámených fúzí a akvizici, pomohly ale i naděje, že evropským lídrům se podaří dostat pod kontrolu dluhovou krizi v eurozóně. Citelně také opadla nervozita, která podle indexu volatility VIX ještě minulý týden dosahovala nadprůměrných hodnot.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 11.393 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 1,1 procenta. Širší index S&P 500 měl zisk 1,4 procenta, a vystoupil tak na 1195 bodů, index Nasdaq Composite přidával 0,9 procenta na 2530 bodů.

Solidní růst hlavních indexů, které zpevňovaly už třetím dnem v řadě, následoval po týdnech vysokých ztrát. Během výprodeje se některé indexy dostaly od začátku roku do záporu a z hlediska technické analýzy hrozilo, že se obnoví takzvaný medvědí trh. Tedy období vytrvalého poklesu cen akcií.

Největších zisků během dopoledne dosahovaly akcie společnosti Motorola Mobility Holdings, které přidávaly téměř 57 procent nad 38 dolarů. Důvodem byla zpráva, že největší internetová společnost Googlu firmu za zhruba 12,5 miliardy dolarů převezme. Google si tak chce upevnit pozice na rychle rostoucím trhu takzvaných chytrých telefonů, kam zatím dodával hlavně svůj operační systém Android.

V úterý se bude konat schůzka mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Trh očekává, že ze schůzky vzejde návrh, jak obnovit důvěru v úvěrové a další trhy. Důvěra je značně otřesena nejen kvůli přetrvávající krizi kolem státních dluhů v eurozóně, ale i po historicky prvním snížení úvěrového ratingu Spojených států, k němuž sáhla agentura Standard & Poor's.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK