Západoevropské akcie mírně zpevnily, zájem byl o Nokii

15.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. srpna (ČTK) - Akcie na burzách v západní Evropě zahájily týden mírným růstem, za kterým stálo určité zklidnění po silném výprodeji z předchozího týdne. Zájem byl o akcie finského výrobce mobilních telefonů Nokia, a to díky spekulacím, že firma by se mohla stát cílem převzetí. Spekulacím nahrává zpráva, že společnost Google převezme za 12,5 miliardy dolarů výrobce bezdrátových přístrojů Motorola Mobility.

Panevropský index FTSEurofirst 300 zpevnil o 1,04 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 0,11 procenta na hodnotě 969,25 bodu. Navázal tak na růst o 3,6 procenta, jehož dosáhl v pátek. Akcie Nokie přidaly asi 9,2 procenta a dostaly se na 37,93 eura.

"Fúze a akvizice jsou pro trh i pro důvěru příznivé," uvedla manažerka investiční společnosti Ashburton Veronika Pechlanerová. "My ale fanoušky Nokie nejsme, pořád jsou tam určité strukturální tlaky, jen kvůli dohadům o možném převzetí bychom (akcie Nokie) nenakupovali," dodala.

Z fundamentálního pohledu se ale podle analytiků v Evropě prakticky nic nezměnilo. Akcie zpevňují patrně díky celkovému zklidnění situace, po němž se stabilizovala většina trhů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK