Došly Vám v zahraničí peníze? Šeky pomohou

14.08.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Čas krásných letních dnů je v plném proudu. Tak si nenechte svoji vysněnou dovolenou někde v zahraničí pokazit tím, že nebudete mít dost peněz. Ale když už se tak stane, mohou Vám v případě nouze pomoci šeky.

Téma tohoto týdne: Jak si v nouzi nechat poslat peníze do zahraničí

Chystáte se strávit svoji zaslouženou dovolenou někde v zahraničí? I Vám se klidně může stát, že budete z ničeho nic potřebovat větší sumu peněz. Většinou si na dovolenou vyměníme jen pár peněz, aby bylo za co jít na zmrzlinu či dobrou večeři a popřípadě nějakou tu železnou zásobičku, ale když náhle potřebujeme víc, je to problém. Nabízí se hned několik způsobů, jak peníze do zahraničí dopravit - například šeky.

Cestovní šeky si lze koupit buď přímo v kancelářích šekových společností, nebo v bankách či směnárnách. Dokonce i některé cestovní kanceláře je mají ve své nabídce. Za prodej šeku si společnosti účtují zhruba jednoprocentní poplatek. Šek pak můžete proměnit opět v kancelářích šekových společností, v bankách a směnárnách za zahraniční peníze prakticky po celém světě. Cestovními šeky ale můžete také přímo platit v některých hotelích, v restauracích, na letištích a v obchodech v zahraničí. Ty poznáte podle toho, že nesou logo společnosti, která cestovní šeky vydává. Přímo platit cestovními šeky je také mnohem výhodnější, vyjde vás to totiž levněji. Neplatíte žádný poplatek za použití šeku. Zatímco při proměnění šeku na hotovost zaplatíte obvykle jedno i více procent z hodnoty šeku (poplatky za proplácení šeků v jiné měně jsou vyšší než při výměně za měnu, na kterou jsou vydané). Bohužel ne ve všech zemích a na všech místech lze šeky platit.

Dojde-li k nejhoršímu a cestovní šeky ztratíte nebo Vám je někdo ukradne, není potřeba si zoufat. O své peníze nepřijdete a v zahraničí bez prostředků rozhodně nezůstanete. Je však nutné co nejdříve tuto ztrátu ohlásit společnosti, která šeky vydala. Od okamžiku ohlášení ztráty už nese riziko vydávající společnost a nikoliv vy. K žádosti o zablokování šeků musíte předložit právě výše zmíněný prodejní list. Jestliže Vám byly šeky ukradeny, musíte předložit také potvrzení od policie. Náhradu potom obdržíte většinou zdarma a v poměrně rychlé době. Již během 24 či 48 hodim můžete mít v ruce šeky nové a v původní celkové výši.

Pokud jste si šeky do zahraničí s sebou nepřivezli a přišli jste o veškerou hotovost, je možné si nechat šeky poslat. Váš známý nechá v bance vystavit šek a ten vám potom pošle. Můžete si jej nechat doručit jakkoliv - poštou, po prostředníkovi nebo kurýrný službou. Toto posílání peněz je ale dost drahé, zdlouhavé a hlavně není bezpečné, proto jej zde uvádíme spíše jen pro informaci. Pokud se ocitnete v zahraničí bez prostředků využijte raději jiné možnosti. Více o bezpečnějších způsobech posílání peněz do zahraničí si můžete přečíst ve Fintricích tohoto týdne.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky