Japonské akcie kvůli obavám z recese v USA klesly, euro oslabilo

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes již třetí seanci za sebou oslabily. Důvodem byly obavy z recese ve Spojených státech po nejnovější statistice a silné zemětřesení na severovýchodě Japonska. Index Nikkei klesl o 2,5 procenta na 8719,24 bodu.

Obavy z recese stáhly dolů hlavně automobilky, jako Toyota Motor a Honda Motor. Slabší byly i ropné firmy, protože cena ropy klesla. Nedařilo se ani výrobcům čipového vybavení Nikon, Tokyo Electron a Advantest kvůli obavám o poptávku ze Severní Ameriky.

Čtvrteční statistika z USA ukázala, že průmyslová aktivita ve středoatlantické oblasti USA v srpnu prudce klesla a index aktivity byl nejníže za dva a půl roku. Prodej starších domů se nečekaně snížil. Zprávy obnovily obavy o další výkon americké ekonomiky a srazily veškeré naděje na rychlé oživení ekonomického růstu.

Severovýchodní Japonsko u prefektury Fukušima dnes postihlo zemětřesení o předběžné síle 6,8 stupně Richterovy škály. Japonský meteorologický úřad vydal varování před vlnou cunami.

Euro v Asii pokračovalo v poklesu. Za ztráty evropské měny může nechuť investorů k rizikovějším obchodům po vlně slabých statistických zpráv z USA a obavy investorů o zdraví evropských bank. V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,4310 USD. Kurz dolaru vůči jenu se téměř nezměnil, činil 76,53 JPY. Ke koši šesti hlavních měn dolar posílil o 0,1 procenta na 74,33 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK