ČSÚ: Ceny Naturalu 95 a nafty v uplynulém týdnu klesly

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. srpna (ČTK) - Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku v uplynulém týdnu klesly, mírně podražil pouze plyn LPG. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se snížila o 29 haléřů na 34,81 koruny za litr. Motorová nafta v průměru zlevnila o 28 haléřů na 34,37 koruny za litr. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Benzin Special 91 byl levnější o 17 haléřů, řidiči ho v průměru kupovali za 33,94 koruny za litr. Naopak cena plynu LPG se zvýšila o tři haléře na průměrných 16,94 Kč/l.

Ceny pohonných hmot pravidelně sleduje také společnost CCS. Podle jejích údajů byly průměrné ceny za litr nejpoužívanějšího benzinu Natural 95 i nafty v pondělí shodně o 31 haléřů nižší než o týden dříve. Litr benzinu stál v pondělí průměrných 34,72 koruny, stejné množství nafty přišlo na 34,10 koruny.

"Příčinou byl propad na trzích s ropou v předchozích dnech. Čerpací stanice zareagovaly na vývoj tentokrát poměrně rychle a snížily ceny, a to i přesto, že průměrné ceny pohonných hmot v Rotterdamu klesaly pomaleji než ceny ropy a koruna oslabila," uvedl k poklesu cen analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK