Cena zlata kvůli obavám o ekonomiku USA na novém rekordu

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 19. srpna (ČTK) - Cena zlata dnes opět roste na nové rekordy a v Asii překročila 1850 dolarů za troyskou unci. Rekordní je cena i v eurech. Za růstem cen stojí obavy o další růst americké ekonomiky po posledních makroekonomických zprávách z USA a strach o zdraví evropských bank.

Zlato v Asii na promptním trhu stouplo až na 1853,2 dolaru za unci a proti čtvrtečnímu závěru si připsalo 1,6 procenta. Za celý týden zlato stouplo 5,9 procenta, což je zatím nejvyšší týdenní zisk od února 2009. V eurech cena stoupla až na 1296,31 eura za unci.

"Není to překvapením vzhledem k dalším obavám o Evropu a hrozným údajům z USA," komentoval pro agenturu Reuters vývoj na trhu analytik Investec Australia Darren Heathcote. "Zatím se zdá nepravděpodobné, že by zlato mohlo v současnosti klesnout vzhledem k nejistotě a nervozitě na trzích," dodal.

Jen v tomto měsíci zlato překonalo nový rekord již devětkrát a zpevnilo o 14 procent. Pokud by si tyto zisky udrželo, byl by růst nejvyšší od září 1999.

Obavy o další růst americké ekonomiky vyvolaly hlavně čtvrteční údaje o prodeji domů a regionální zpráva o aktivitě ve zpracovatelském sektoru. Investoři mají strach, že by se americká ekonomika mohla znovu propadnout do recese.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK