Bank of America chce v tomto čtvrtletí propustit 3500 zaměstnanců

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. srpna (ČTK) - Největší americká banka Bank of America v tomto čtvrtletí propustí 3500 zaměstnanců. Banka pracuje na restrukturalizačním plánu, jehož součást je snížení počtu zaměstnanců o další tisíce. Informují o tom dnes listy The Wall Street Journal a The New York Times s odvoláním na osoby obeznámené se situací.

Podle zdrojů by mohlo být propuštěno přes 10.000 osob. Na počátku letošního roku měla banka 280.000 zaměstnanců. Popouštění v tomto čtvrtletí má být napříč veškerými aktivitami banky, včetně divize investičního bankovnictví a obchodování.

Změny ve firmě jsou součástí snahy současného ředitele Briana Moynihana o oživení banky, kterou těžce poškodila úvěrová a finanční krize. Akcie banky v letošním roce klesly již o téměř 50 procent.

Zaměstnance propouštějí i další banky a finanční investice, které jsou kvůli slabým výnosům pod tlakem investorů. Na hospodaření bank dopadá zpomalení růstu americké ekonomiky a omezování některých lukrativních a bankovních aktivit, které podle některých výrazně přispěly k finanční krizi v roce 2008. Podle agentury Reuters banky po celém světě v poslední době oznámily propuštění 50.000 zaměstnanců. Největší škrty plánují HSBC a Lloyds Banking Group.

Bank of America utrpěla ve druhém čtvrtletí čistou ztrátu 8,8 miliardy dolarů (1,5 bilionu Kč). Ztráta byla důsledkem dohody o vypořádání se s investory do hypotečních dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK