Prodej Volkswagenu se v červenci zvýšil o 16,3 procenta

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 19. srpna (ČTK) - Největší evropská automobilka Volkswagen AG dodala v červenci na trh 665.600 vozů, což je o 16,3 procenta více než ve stejném měsíci loni. Za sedm měsíců roku prodej Volkswagenu stoupl o 14,4 procenta na 4,75 milionu vozů. Uvedla to automobilka, jejíž součástí je i česká Škoda Auto, v dnešním prohlášení.

Červencový prodej Volkswagenu byl vyšší než růst celého automobilového trhu. Ten činil pouze 5,5 procenta. To naznačuje, že zpomalení ekonomického růstu zatím nemělo na podnikání automobilky materiální dopad.

Prodej v Evropě se za sedm měsíců zvýšil o 10,2 procenta na 2,2 milionu vozů, z toho ve střední a východní Evropě o 28,7 procenta. Prodej v Číně vzrostl o 16,4 procenta na 1,29 milionu vozů a ve Spojených státech dodávky stouply o 20,5 procenta na 249.500 vozů.

Analytici však upozorňují, že na Volkswagen by mohlo mít negativní dopad prudké zpomalení ekonomického růstu v Německu. Zhruba každé třetí auto, které se prodá v Německu, je Volkswagen.

Automobilka hodlá v letošním roce zvýšit prodej na rekordních osm milionů vozů z loňských 7,3 milionu. Do roku 2018 se Volkswagen hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Za šest měsíců letošního roku byl Volkswagen druhým největším výrobcem aut za americkou společností General Motors. Předhonil tak Toyotu, která měla problémy s výrobou po březnovém zemětřesení.

irl

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK