Ropa dál klesá, americká WTI je pod 80 dolary za barel

19.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes navázaly na čtvrteční pokles a americká lehká ropa se propadla pod hranici 80 dolarů za barel. Ropný trh je nyní stejně jako globální akciové trhy pod tlakem série nepříznivých údajů z americké ekonomiky, které hrozí stále více sklouznutí do nové recese.

Cena americké WTI klesla dopoledne až na 79,17 dolaru a kolem 10:30 SELČ byla se ztrátou dvou a půl dolaru na 79,85 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent oslabila o dolar a čtvrt na 105,75 dolaru.

WTI tento týden ztrácí přes šest procent a od počátku měsíce 16 procent, což je nejhlubší pokles od prosince 2008. Brent v srpnu oslabil zatím o deset procent a ztrácí nejvíce od května 2010.

Pokles cen ropy a dalších komodit je součástí širšího výprodeje na trzích rizikovějších aktiv v čele s globálními akciemi. Investoři tento měsíc utíkají z rizik do bezpečných útočišť zlata, švýcarského franku a amerických nebo německých vládních dluhopisů, jejichž ceny jsou na dlouhodobých maximech.

Nynější propad vyvolaly čtvrteční údaje o oslabení průmyslové aktivity v centrální oblasti východního pobřeží USA na nejnižší úroveň od března 2009. Obavy z příchodu nové recese ještě posílily údaje o červencovém poklesu starších obytných domů a nárůstu počtu nových nezaměstnaných.

Druhou hlavní příčinou výprodejů jsou obavy z vývoje dluhové krize v Evropě a dopady na evropský finanční systém. To se odráží na peněžním trhu, kde nyní musí některé evropské banky platit za krátkodobé dolarové úvěry vyšší sazby.

Techničtí analytici čekají u ropy v nejbližší době další pokles cen. Podle některých analytiků je ropa i přes poslední vlny propadů vzhledem k nynější ekonomické situaci nadále příliš drahá, což znamená, že by mohla oslabit poptávku a situaci ještě zhoršit. "Ropa vypadá levně, ve skutečnosti je ale stále hodně drahá," řekl agentuře Reuters analytik Olivier Jakob z firmy Petromatrix. Ceny topného oleje podle něj naznačují, že letošní zima v USA bude pro domácnosti zatím nejdražší.

Globální index cen komodit Reuters-Jeffferies CRB klesl ve čtvrtek o dvě procenta. Byl to nejhlubší pokles od výprodeje z 8. srpna, kdy trhy reagovaly na snížení amerického ratingu agenturou Standard & Poor's.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 105,75 106,99 New York - Nymex WTI září 79,85 83,38

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK